31 Ocak 2013 Perşembe


Doğal ve bitkisel tariflerle sorunlarınıza çözümler bulmak ve güzelliğinize güzellik katmak mı istiyorsunuz bu konuda doğru yerdesiniz.

Suna Dumankaya nın kitabını okurken en kolay ulaşılabilen malzemeyle en iyi sonucu veren doğal güzellik sırlarından beğendiklerimi sizlerle paylaşmak istedim. 

Suna Dumankaya kim derseniz;
Van da dünyaya gelmiş, anneannesi doğanın gücünü insanlara ulaştırmakla ün yapmış, otlar,yağlar ve özlerle insanları iyileştiren bilge bir kadınmış ve 100 yaşına kadar gayet sağlıklı bir hayat sürmüş. Suna Dumankaya anneannesinden aldığı ve gördüğü bilgilerle yetişip sayısız bitkisel tariflerle pek çok kişinin sorununa çözüm bulmuştur. Türkiye nin doğal ve bitkisel ürünlerle cilt bakımı yapan ilk güzellik uzmanıdır. 1988 yılından beri bir çok TV ve radyo programının konuğu olarak güzellik ve sağlık kürlerini anlatmış ve 3 adet kitabı basılmıştır. 

Geçelim güzellik sırlarımıza, bölüm bölüm yayınlamayı düşünüyorum, bugün lekelerden bahsedelim;

CİLT LEKELERİ

Malzemeler
20 Gram yaş maya
1,5 yemek kaşığı limon suyu

Hazırlanışı
Yaş mayanın üzerine limon suyunu dökerek iyice karışmasını sağlıyoruz. Leke bulunan cildimize sürerek 20 dakika bekletiyoruz. Ilık suyla duruluyoruz. Haftada 2 kez yaparsak mutlaka çok faydasını göreceğiz.

Aklımızda bulunması gereken bunları yaptıktan sonra cilt leke rengi açılacağı ve kaybolacağı için güneşe çıkarken mutlaka güneş kremi sürmemiz gerektiği. Tenimiz hassaslaştığı için güneş daha çok etki edecektir çünkü.

ELLERDEKİ KAHVERENGİ LEKELER

Malzemeler
1 Yemek kaşığı çökelek (Çökelek cildin yağ dengesini düzenler,sağlamlaştırır)
10 Damla ispirto
10 Damla Limon yağı yoksa zeytin yağı

Hazırlanışı
Tüm malzemeleri karıştırıyoruz, Ellerimize sürüp 15 dakika bekletip ovarak çıkarıyoruz. Haftada en az 2 kez uyguluyoruz.

Kızaran ellerimizi ise önce sıcak suya sonra soğuk suya tutulur, son olarak soğuk su olacak unutulmasın. Limon suyu ile ovalım hem lekesiz hem de yumuşacık yapacak bir el maskesi bu.

29 Ocak 2013 Salı


OĞLANANASI, GİZLİ BAHÇE RESTORAN, TANDIR, DOĞAL YEMEK, TORBALI, İZMİR, AĞIZDA DAĞILAN TANDIR

Neden zevk dediğimi ancak ağızda dağılan nar gibi kızarmış yumuşacık etin verdiği hazdan anlayacaksınız.
Eski İzmir yolunda Torbalı yönüne doğru yol alırken Oğlananası sapağından sapıyoruz, Postanenin tam karşısında yer alıyor lezzet mekanımız. Her türlü et seçeneği var. Ancak ben tandırı böyle güzel yemedim bilesiniz. Öncelikle tandır , yanına da beklerken malum Egeliyiz artık, her çeşit ot yemek mümkün.

OĞLANANASI, GİZLİ BAHÇE RESTORAN, TANDIR, DOĞAL YEMEK, TORBALI, İZMİR, AĞIZDA DAĞILAN TANDIR

Yeşil zeytinleri, tava yoğurdu, patlıcan salatası, etli etli kırmızı biberi, taze yeşillik salatası, soba üzerinde kızarttığımız nohut ekmeğine terayağı sürerek yemeniz tam ağzınıza layık olacak.
Güzel bir bahçesi var, kıymetli müşterileri  üşümesin diye etrafında koruma ve içeride de sobaları var. Kış aylarında biraz tenha ve soğuk olabilir ama baharda vazgeçilmez olacaktır. Belki tam bir aile lokantası değil, alkol de var sonuçta ama özellikle öğlen arası gidip güzel yemek yiyerek bana teşekkür edeceğiniz bir mekan burası………



METİN YILMAZ

28 Ocak 2013 Pazartesi

TESTİ KEBABI, TESTİ GARDEN RESTORAN, EN ÜNLÜ TESTİ KEBABI, ET YEMEKLERİ, KEBAP, SARIYER TARABYA ÜSTÜ, İSTANBUL ETKİNLİK, TESTİ KEBABI NEREDE YENİR

Sevgilim ile Miniatürk gezimizden sonra anne ve babamızı da alarak Testi Garden Restoran'a geldik.Tabi gelmeden de bayağı namını duydum , nasıl lezzetli, nasıl güzel olduğuna dair.

TESTİ KEBABI, TESTİ GARDEN RESTORAN, EN ÜNLÜ TESTİ KEBABI, ET YEMEKLERİ, KEBAP, SARIYER TARABYA ÜSTÜ, İSTANBUL ETKİNLİK, TESTİ KEBABI NEREDE YENİR

Testi kebabının lezzetinden başka özellikleri de var. Mesela testiyi müşterilerine kırdırıyorlar ve tabi bunun için önce dilek tutmanız gerekiyor. Sevgilimin bundan önceki denemesinde testi tuz buz olduğundan dolayı yemeklerinin içinden testinin parçalarını ayıklamak zorunda kalmışlar, o yüzden o kırarken herkes gözlerini kapattı ona çaktırmadan :)
Ben acemi olmama rağmen büyük başarı elde ettim tek defada işlem tamam :) 

TESTİ KEBABI, TESTİ GARDEN RESTORAN, EN ÜNLÜ TESTİ KEBABI, ET YEMEKLERİ, KEBAP, SARIYER TARABYA ÜSTÜ, İSTANBUL ETKİNLİK, TESTİ KEBABI NEREDE YENİRTesti Garden Restoran; Yozgat iline ait bu otantik lezzeti tam 21 yıldır Sarıyer Tarabya üstünde pişiriyormuş, bu kadar yıl hiç bozmadan kalabilmek, hele de İstanbul gibi bir yerde takdire şayan diyorum. 

Testi Kebabı gayet hafif bir et yemeği ; hafifliği kullanılan testinin yemeğin fazla yağını çekmesinden kaynaklanıyormuş.  

Hazırlanışı hakkında kısa bir bilgi vermem gerekirse;
TESTİ KEBABI, TESTİ GARDEN RESTORAN, EN ÜNLÜ TESTİ KEBABI, ET YEMEKLERİ, KEBAP, SARIYER TARABYA ÜSTÜ, İSTANBUL ETKİNLİK, TESTİ KEBABI NEREDE YENİREtler kuşbaşı doğranıyor, Domates ve biberler de kuşbaşından az daha irice doğranıp,ayıklanan sarımsaklar karabiber ve tuz da ilave ediliyor. Testiye doldurulup ağzı hamur ile kapatılır, serçe parmağı ile hamurun ortası delinir. Genelde açık havada etrafında odun ateşi yakılarak pişirilir, kaynadıktan sonra ateş azaltılarak 2 saat pişmeye bırakılır. Bu kadar az ateşte pişen kebabı da ne yapıyoruz; yemeyip yanında yatıyoruz elbette :)

İşte tarifi buymuş varsa ben daha iyi yaparım diyen babayiğit buyursun...

Biz içeride oturmayı tercih ettik ama bahçesi de yemyeşil ve harika gözüküyordu, bir daha gidersek mutlaka orada da yemek isterim.

Sarıyer Tarabya yakınlarına yolunuz düşerse mutlaka uğrayın derim, fakat 2 saatte piştiği için mutlaka gitmeden siparişinizi verin yoksa, 2 saat boyunca  herkesin ağız şapırtılarını dinlemek  pek hoş olmayacaktır.

Özlem gitti çok memnun kaldı, bu harika lezzeti siz de kaçırmayın diyor :)

 Not: Giderseniz içli köfteleri es geçmeyin

Rezervasyon Tel:  0 (212) 223 13 51- 262 01 15

       Sevgili teyzeciğimin bıkmadan usanmadan yaptığı dillere destan süper kurabiyesini yazmadan önce kendisine çok teşekkür etmek istiyorum, kolay kolay kimseciklere vermez tarifini çünkü :)

Ayrıca bloğuma koymam için de bu defa kalpli olarak hazırlamış, çok da cici olmuşlar.

Kesinlikle tavsiye ederim hem pratik hem de tam tadında bir lezzet...

Malzemeler
1 Su bardağı yoğurt
1 Su bardağı şeker
1 Su bardağı sıvı yağ
2 Adet yumurta (birinin sarısı pişmeden üzerine sürmek için ayrılacak)
4,5 Su bardağı un
2 Adet kabartma tozu

Susam
3/4 Su bardağı Kuru üzüm (suya konup bekletilecek ki kumundan, kirinden arınsın)
6-7 Adet cevizin içi

Yapılışı
-Yoğurt, yumurta, yağ ve şekeri güzelce çırpıyoruz.
-Un ve kabartma tozunu birlikte karışımın üzerine eleyin üzerine ceviz ve yıkayıp kuruladığımız üzümleri de katın ki dibe çökmesinler diye her tarafları unlansın. Sonra  güzelce karıştıralım.
-Kulak memesi kıvamına gelen hamurumuzdan parçalar koparıp tezgahta elimizle 1 parmak kalınlığında açarak, dilediğimiz kalıpla kesiyoruz veya elimizde yuvarlayarak şekil veriyoruz.
-Yağladığımız yada yağlı kağıt serilen fırın tepsimize dizerek, ayırdığımız yumurta sarını üzerlerine sürüyoruz.
-Susamdan da azar azar serpip önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında üzeri kızarana kadar yaklaşık 30-35 dakika pişiriyoruz.
-Fırından çıktıktan sonra dinlenmesi için 5-10 dakika bekliyoruz, sonra ister sıcak isterse soğuk emrinize amade...

Ağzınızda harika bir tat bırakacak, kolay kolay bayatlamayacağı için de gidip gelip yemek isteyeceksiniz. 

Afiyet olsun...

KIZ KULESİ, İSTANBUL GEZİLECEK YERLER, KULE, KIZ KULESİ EFSANELERİ, EFSANE, KIZ KULESİ EVLENME TEKLİFİ

Bizim için bir başka anlam taşır Kız Kulesi; yeni bir başlangıcı, aşkı, evliliği hatırlatır. Sevgilim bana evlenme teklifietmeden önce de bana hep çok masalsı ve romantik gelirdi, içime doğmuş demek ki ömrümün sonuna kadar kalbimde yer edineceği. 
KIZ KULESİ, İSTANBUL GEZİLECEK YERLER, KULE, KIZ KULESİ EFSANELERİ, EFSANE,
Hakkında çeşitli rivayetler anlatılmış, efsanelere konu olmuş Kız Kulesi; İstanbul Boğazı 'nın Marmara Denizi'ne yakın kısmında, Salacak açıklarında yer alan küçük adacık üzerinde inşa edilmiş olup Tarih içinde gözetleme kulesi, deniz feneri olarak da kullanılmış, Boğaz girişini belirten bir mihenk noktasıdır.

KIZ KULESİ, İSTANBUL GEZİLECEK YERLER, KULE, KIZ KULESİ EFSANELERİ, EFSANE,

Bir rivayete göre sevgilisi Hera’ya kavuşmak için yüzerken boğulan Leander’in kulesidir. Bir diğerine göre ise, kızının yılan tarafından sokulacağını rüyalarında gören İmparatorun onun emniyette olması için yerleştirdiği kuledir.

KIZ KULESİ, İSTANBUL GEZİLECEK YERLER, KULE, KIZ KULESİ EFSANELERİ, EFSANE,


Kulenin üstündeki madalyon halindeki bir mermer levhada, kuleye şimdiki şeklini veren Sultan II. Mahmut’un, Hattat Rasim’in kaleminden çıkmış 1832 tarihli bir tuğrası var. Kulenin Eminönü tarafı ise daha genişçe olup burada bir de sarnıç bulunmaktadır.

İlk olarak Yunan döneminde bir mezara ev sahipliği yapan bu ada Bizans döneminde inşa edilen ek bina ile gümrük istasyonu olarak kullanılmıştır. Osmanlı döneminde ise gösteri platformundan, savunma kalesine, sürgün istasyonundan, karantina odasına kadar bir çok işlev yüklenmiştir. Asli görevi olan ve yüzyıllardan beri varlığı ile insanlara, geceleri ise geçen gemilere göz kırpan feneri ile yol gösterme işlevini hiç kaybetmemiştir.

KIZ KULESİ, İSTANBUL GEZİLECEK YERLER, KULE, KIZ KULESİ EFSANELERİ, EFSANE,

KIZ KULESİ, İSTANBUL GEZİLECEK YERLER, KULE, KIZ KULESİ EFSANELERİ, EFSANE, KIZ KULESİ EVLENME TEKLİFİ

Geçmişten geleceğe en çok da düşlere yol göstermektedir Kız Kulesi. 
2000 yılında ise restore edilerek, süper manzarasında romantik bir yemek yiyebildiğiniz mekan haline dönüştürülmüştür. Kız kulesine ulaşım Salacak ve Ortaköy'den sandallarla yapılmaktadır.
Çok eski tarihi geçmişi olan Kız Kulesi, bir zamanlar, Boğazdan geçen gemilerden vergi alınmak maksadı ile kullanılmıştır. Kule ile Avrupa Yakası boyunca büyük bir zincir çekilmiş ve gemilerin Anadolu Yakası ile Kız Kulesi arasından geçişine izin verilmiştir.

Bir süre sonra Kule, zinciri taşıyamamış ve Avrupa Yakasına doğru yıkılmıştır. Kuleden suyun içinde bakıldığında yıkıntıları günümüzde hala görülmektedir.

Antik Çağ'da Arkla(küçük kale) ve Damialis(dana yavrusu) adları ile anılan kule, bir ara da "Tour de Leandros"(Leandros'un kulesi) ismi ile ün yapmıştır. Şimdi ise Kız Kulesi ismi ile bütünleşmiş ve bu ismi ile anılmaktadır.
 
KIZ KULESİ, İSTANBUL GEZİLECEK YERLER, KULE, KIZ KULESİ EFSANELERİ, EFSANE, KIZ KULESİ EVLENME TEKLİFİ

Suların, kara sevdanın ve söylencelerin gizemini taşıyan Kız Kulesi, İstanbul'un en romantik ve gizemli mekanlarından biri. Alımlı, sevdalı ve denizin ortasında bir başına, yapayalnız...

Kızkulesi ile ilgili anlatılan ilk hikaye; Ovidius'un kaydettiği bir aşk hikayesi. Zamanında Üsküdar sırtlarında Tanrıça Afrodit adına bir tapınak vardır. Hero'da genç kızların görev yaptığı bu tapınağın rahibelerindendir.

Kulede kumrulara bakmakla görevlidir. Aşka yasaklıdır. Bo­ğazın karşı kıyısında oturan Leandros'ta bir törene katılmak için tapınağa geldiğinde Hero'yla karşılaşır. Birbirine aşık olan iki genç, Leandros'un gece fener yandığında kuleye gelmesi için sözleşirler. Kızkulesi her gece iki gencin gizli aşkına tanıklık eder.

Leandros'un yüzerek kuleye geldiği fırtınalı bir günde kıskanç bir rahip feneri söndürür. Karanlıkta yolunu kaybeden Leandros boğazın sularına gömülür. Sevgilisinin öldüğünü gören Hero da kendini Kızkulesi'nden Boğazın sularına bırakır.
KIZ KULESİ, İSTANBUL GEZİLECEK YERLER, KULE, KIZ KULESİ EFSANELERİ, EFSANE, KIZ KULESİ EVLENME TEKLİFİ

 Kuleyle ilgili söylencelerden biri de yılan hikayesidir. Kehanete göre kralın birine, çok sevdiği kızı onsekiz yaşına geldiğinde bir yılan tarafından sokularak öleceği söylenir.Bunun üzerine kral denizin ortasındaki bu kuleyi onararak kızını buraya yerleştirir. Kaderin kaçınılmazlığını kanıtlarcasına, kuleye gönderilen üzüm sepetinden çıkan bir yılan, prensesi zehirler. Kral, kızına demirden bir tabut yaptırarak Ayasofya'nın giriş kapısının üstüne yerleştirir. Bugün bu tabutun üstünde iki delik vardır. Yılanın ölümünden sonra da onu rahat bırakmadığına ve bu deliklerden girip çıktığına dair  hikayeler hala anlatılır. 

Restoran olarak Kız Kulesi
Binlerce yüzyıl öncesine ait efsanelerin mekanı, İstanbul'un en önemli simgelerinden biri Kızkulesi , şimdilerde restoran ve kafeterya olarak Boğaz'ın derin sularında hizmet veriyor. Uzun restorasyon çalışmaları sonucu yenilenen tarihi mekan, eski görünümüne sadık kalınarak İstanbullular'a kazandırıldı.

James Bond filmlerinden birinde bu yeni haliyle kullanılan Kızkulesi , 5 kat ve 1 asma kattan oluşan mekanıyla hizmet veriyor. Asma ve birinci katında akşamları canlı müzik eşliğinde fiks menü sunulan restoranı yer alıyor. Bu restoran gündüz de kafeterya olarak İstanbullular'ı karşılıyor.

Mekanın üçüncü, dördüncü ve beşinci katları hediyelik eşya satışı için ayrılmış. Üst kule bölümünde ise Boğaz'ın her yakasını gören eşsiz bir manzara hakim. Buradan İstanbul'un dört bir yanını seyretmeniz mümkün. 
KIZ KULESİ, İSTANBUL GEZİLECEK YERLER, KULE, KIZ KULESİ EFSANELERİ, EFSANE,

Bu masalsı kuleyi Hero nun hüzünlü aşk hikayesini düşünerek gezin, lezzetli ve romantik lokantasında harika yemekler deneyin ve bu büyülü atmosferin tadını sonuna kadar çıkarın derim ben.

    26 Ocak 2013 Cumartesi

    UN HELVASI, LEZZETLİ UN HELVASI, BASİT UN HELVASI, HARİKA UN HELVASI, KIVAMINDA, HELVALAR, HELVA, TATLI, UN HELVASI TARİFİ
    Mis kokulu, tam tadında bir un helvası yapmaya ne dersiniz? Bu akşam pişirdim fakat sevgilimin gelip tatmasını bekledim yayınlamak için, çok çok beğenmediğimiz hiçbir şeyi yayınlamıyorum çünkü. Bu yüzden içinize sine sine pişirebilirsiniz

    Baktım ki bayıla bayıla yedikten sonra "tam kıvamında, harika olmuş" dedi, o zaman ben de sizinle paylaşmaya karar verdim. Umarım siz de çok beğenirsiniz.

    Malzemeler
    2 Su bardağı un
    75 Gram tereyağı
    1/2 Çay bardağı sıvı yağ
    1 + 1/4 Su bardağı şeker (yani 1 Su bardağı artı çeyrek su bardağı daha şeker)
    1 Su bardağı su

    Süslemek için fındık kırığı

    Hazırlanışı
    -Derince bir tencereye unu koyup rengi sarımsı olana kadar en kısık ateşte kavuruyoruz. (Ben 25 dakika kavurdum)
    UN HELVASI, LEZZETLİ UN HELVASI, BASİT UN HELVASI, HARİKA UN HELVASI, KIVAMINDA, HELVALAR, HELVA, TATLI, UN HELVASI TARİFİ
    -Bu arada ayrı bir tencereye su ve şekeri koyup kısık ateşte kaynatıyoruz.
    -Kavurduğumuz unun içine tereyağı ve sıvı yağı koyup 10 dakika daha kavurmaya devam ediyoruz.

    UN HELVASI, LEZZETLİ UN HELVASI, BASİT UN HELVASI, HARİKA UN HELVASI, KIVAMINDA, HELVALAR, HELVA, TATLI, UN HELVASI TARİFİ

    UN HELVASI, LEZZETLİ UN HELVASI, BASİT UN HELVASI, HARİKA UN HELVASI, KIVAMINDA, HELVALAR, HELVA, TATLI, UN HELVASI TARİFİ

    -Süre bitiminde kaynayan şerbeti üzerine döküp kıvamını alana kadar karıştırıyoruz. (2-3 dakika kadar sürüyor)
    UN HELVASI, LEZZETLİ UN HELVASI, BASİT UN HELVASI, HARİKA UN HELVASI, KIVAMINDA, HELVALAR, HELVA, TATLI, UN HELVASI TARİFİ

    -Dinlenmesi için ocaktan alıp 5 dakika bekletiyoruz..

    UN HELVASI, LEZZETLİ UN HELVASI, BASİT UN HELVASI, HARİKA UN HELVASI, KIVAMINDA, HELVALAR, HELVA, TATLI, UN HELVASI TARİFİ
    -İster bir tepsiye döküp bastırıp, düzleştiriyoruz. Ya da daha estetik durması için 2 yemek kaşığı yardımıyla şekil veriyoruz. 
    UN HELVASI, LEZZETLİ UN HELVASI, BASİT UN HELVASI, HARİKA UN HELVASI, KIVAMINDA, HELVALAR, HELVA, TATLI, UN HELVASI TARİFİ
    UN HELVASI, LEZZETLİ UN HELVASI, BASİT UN HELVASI, HARİKA UN HELVASI, KIVAMINDA, HELVALAR, HELVA, TATLI, UN HELVASI TARİFİ







    UN HELVASI, LEZZETLİ UN HELVASI, BASİT UN HELVASI, HARİKA UN HELVASI, KIVAMINDA, HELVALAR, HELVA, TATLI, UN HELVASI TARİFİ

    -Servis tabağına alıp üzerine bol bol fındık koyarak süslüyoruz.

    UN HELVASI, LEZZETLİ UN HELVASI, BASİT UN HELVASI, HARİKA UN HELVASI, KIVAMINDA, HELVALAR, HELVA, TATLI, UN HELVASI TARİFİ

    Her gününüzün bu kadar tatlı geçmesi dileğiyle, afiyet olsun...

      25 Ocak 2013 Cuma

      FIRINDA PİRZOLA, LOKUM GİBİ, YUMUŞACIK ET, LEZZETLİ PİRZOLA, PİRZOLA YAPMAK, PİRZOLA TARİFİ, LEZZETLİ ET YEMEKLERİ, NE PİŞİRSEM

      Siz de benim gibi pirzolayı kızartıp, sapından tutup kemirmekten sıkıldıysanız hem sosu hem de etleri çok lezzetli bu tarifi mutlaka denemelisiniz.
      Eğer zamanınız varsa etleri bir gece önceden ya da hiç olmazsa 3-4 saat önceden, sosu ile marine etmelisiniz. 

      Sos için Malzemeler
      1/2 Çay bardağı süt
      1/2 Çay bardağı zeytin yağı
      3 Diş sarımsak rendesi
      1 Adet kuru soğan rendesi
      Pul biber - Tuz- Kekik

      Diğer Malzemeler
      8 Adet Pirzola
      2 Adet çarliston biber
      3 Adet domates
      1 Su bardağı kaynamış su
      1 Tatlı kaşığı salça 
      Kekik - Pulbiber

      Hazırlanışı

      FIRINDA PİRZOLA, LOKUM GİBİ, YUMUŞACIK ET, LEZZETLİ PİRZOLA, PİRZOLA YAPMAK, PİRZOLA TARİFİ, LEZZETLİ ET YEMEKLERİ, NE PİŞİRSEM



       -Geniş bir kabın içine etleri ve sosluk malzemeleri koyup karıştıralım. Pirzolaların her tarafı sosa bulanınca streç film ile kaplayıp buzdolabına kaldıralım. Dediğim gibi mümkünse bir gece ya da en kötü 4-5 saat bekletelim ki pişince yumuşacık, lokum gibi olsun.

      FIRINDA PİRZOLA, LOKUM GİBİ, YUMUŞACIK ET, LEZZETLİ PİRZOLA, PİRZOLA YAPMAK, PİRZOLA TARİFİ, LEZZETLİ ET YEMEKLERİ, NE PİŞİRSEM

      -Sürenin bitiminde etleri, yağladığımız borcam a koyalım, üzerine küçük küçük doğradığımız domates ve biberleri de koyduktan sonra baharatlarını ekleyelim, iyice karıştıralım.
      -Sıcak suda salçayı eritip etlerin üzerinde gezdirelim.
      -Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında etler yumuşayana kadar pişirelim (Benimki 1,5 saatte pişti, etin cinsine göre farklılık gösterebilir)

      -Pişerken arada etleri çevirelim ki üzeri yanmasın, suyundan üzerine gezdirelim kuru olmasın 

      FIRINDA PİRZOLA, LOKUM GİBİ, YUMUŞACIK ET, LEZZETLİ PİRZOLA, PİRZOLA YAPMAK, PİRZOLA TARİFİ, LEZZETLİ ET YEMEKLERİ, NE PİŞİRSEM


      Servise hazırrrr, afiyet olsun...

      FIRINDA PİRZOLA, LOKUM GİBİ, YUMUŞACIK ET, LEZZETLİ PİRZOLA, PİRZOLA YAPMAK, PİRZOLA TARİFİ, LEZZETLİ ET YEMEKLERİ, NE PİŞİRSEM

      Yanına iç pilav çok yakıştı tavsiye ederim.




        EDİRNE USULÜ CİĞER, YUMUŞAK CİĞER, CİĞER KIZARTMASI, EN LEZZETLİ CİĞER, ET YEMEKLERİ
        Ciğerin her türlüsüne bayılırım daha doğrusu sakatat a diyelim biz ona . Her bayramda aile geleneği olarak sabah kahvaltısında toplanıp mutlaka ciğer yeriz. Bu zamana kadar yediğim hep anne usulü idi, yani yıka tavaya koy suyunu çekince yağını ve tuzunu ekle, kızart. Fakat iş başa düşünce en sevdiğim halini bol bol yapmaya başladım, şöyle ki; yumuşacık, tam tadında, ince ... 

        Bu lezzet meşhur olan Edirne ciğeri tarifinde gizli, mutlaka denemelisiniz

        Malzemeler
        500 Gram dana ciğeri
        2-3 Su bardağı un
        Tuz
        Kızartmak için çiçek yağı

        Yapılışı
        EDİRNE USULÜ CİĞER, YUMUŞAK CİĞER, CİĞER KIZARTMASI, EN LEZZETLİ CİĞER, ET YEMEKLERİ
        -Gördüğünüz gibi malzemesi çok az, püf noktası ciğerin zarı ve tüm sinirlerinin alınması , ardından küçük ve ince yaprak yaprak kesilmesi. Kendiniz de yapabilirsiniz ama ben alırken kasaba temizletip, kestiriyorum 
        -Güzelce yıkıyoruz ve süzgeçe koyup buzdolabında bekletiyoruz. (kanı soğukta daha rahat temizlenecek)
        -Buzdolabından çıkarıp tuzluyoruz ve yine süzgeçe koyuyoruz, o kadar yıkadığınız ciğerden tekrar bu kadar kan aktığını görünce şaşıracaksınız :)
        -İyice süzülünce ciğerleri bolca una bulayıp silkeleyerek, kızdırdığımız yağın içine atıyoruz. 
        -En önemli kısmına geldik, ciğerler yağda tam 2 dakika kalmalı, fazla kalırsa sertleşir, az kalırsa da pişmez. (Ben mutfak saatini kuruyorum her defasında)  Pişmedi sanmayın kesinlikle en lezzetli kıvamda pişiyor.

        Havlu kağıt serdiğiniz servis tabağına koyup fazla yağını alarak afiyetle yiyebilirsiniz.

        Sıcak olarak servis yapın, yanında kimyon, kekik ve kırmızı biber ile tatlandırabilirsiniz.

        Keyifli sofralar dilerim...

          24 Ocak 2013 Perşembe


          16 Mart Sevgilimin doğum günü, hayatındaki insana önem veren her kadının yapacağı gibi aylar öncesinden başladım düşünmeye, nereye gitsek, nasıl sürpriz hazırlasam (ki o zamanlar asıl sürprizin bana yapılacağını bilmiyordum).  Tek derdim onu mutlu etmek, baş başa güzel ve her zaman hatırlanacak bir gün geçirmek.


          Ne zamandır Kapadokya yı merak ettiğini bildiğimden sarılıyorum internet ve telefona, ama sonuç hüsran... O tarihte Kapadokya yı kimse tavsiye etmiyor, uçaklı grup turları yok, balonla yolculuk bile hayal yani, o kadar. 3-5 arıyorum baktım olacak gibi değil, zaman kaybetmeden başka bir yer araştırılmalı.

          Birkaç gün istediğim gibi bir yer bulamadığımdan olsa gerek moralim yerlerde sürünüyor. O da ne sonunda internette aradığım gibi bir yer buluyorum, aslında Bir İstanbul Masalı dizisinden sonra çok merak etmiştim, nehir kenarındaki bu harika manzaralı yeri; yani AĞVA ‘yı.

          EVLİLİK TEKLİFİ, EVLİLİK ÜZERİNE, KIZ KULESİ, AĞVA, SÜRPRİZ, TEKLİF, YÜZÜKÇalışmalara başladım tabii … İlk önce en beğendiğim oteli buldum; (GREENLİNE GUEST HOUSE) sahibini telefonla arayarak ona kargo ile göndereceğim gül yaprakları ve posterlerle odayı süslemesini, cibindirikli bir yatak hazırlamasını istedim. Çoook tatlı bir bayan , tüm sıcaklığıyla “siz hiç merak etmeyin siz gelmeden herşey hazır” dedi. İlk kısmı hallettikkkk.

          İkinci kısım; benim her sürprizime hızır gibi yetişen Selimen’den Ecem i aradım resimlerimizi ona gönderdim ve bize 5 tane poster hazırlamasını istedim ki kalacağı odayı resimlerimizle doldurabileyim. İnternet sitesinden gül yapraklarından 300 adet aldım. Hepsini otele postalayarak biraz daha içimi rahatlattım.

          Şimdi sıra en zorunda; hediye almak. Dese ki 10.000 TL ver mutlu olacağım, kredi çekip güle oynaya veririm yani siz düşünün bende ki stresi.

          Acaba diyorum hediye için hiç ağzından birşey kaçırdı mı, anam bizimki o kadar ketum ki ağzından cımbızla laf alıyoruz. Gömlek alayım desem; kendine ait kocaman bir gardrobu var ve full dolu, sanırım 3 gözü gömlek bunların, bu kıyafet mevzuuna daha sonra değinmek isterim özellikle 3 çekmece olan ve katla katla bitmek bilmeyen çoraplarına :) neyse...
          EVLİLİK TEKLİFİ, EVLİLİK ÜZERİNE, KIZ KULESİ, AĞVA, SÜRPRİZ, TEKLİF, YÜZÜK

          Yavaş yavaş zihnim netleşiyor son zamanlarda Kindle Touch’tan (Kitap okumak için elektronik bir cihaz) fazlaca söz etmişti, tavla oynarken de nesine dediğimizde Tommy den kot pantolon cevabını vermişti (demek ki bunu da istiyor), Bunlar tamam da e kot alıp üstüne birşey almayacak mıyız üstüne de nar çiçeği rengine yakın bir Tommy t-shirt, tamamdır.

          Bilgisayarda sürpriz cümleler yazıyorum ve kelime kelime keserek zarflara koyuyorum ki puzzle oynayarak nereye gideceğimizi ve hediyeleri sakladığım yeri bulsun diye. İşte ; şebeklik benimki de

          O gece İzmir den İstanbul a yolculuğa başlıyoruz, İstanbul da bir gece konaklayıp sabah erkenden Ağva nın yolunu tutacağız, tabi ben sanıyorum ki hiç birşey bilmiyor meğerse İstanbul daki annemler ötmüş, Sevgilim de bana sürpriz hazırlayabilsin diye her şeyi anlatmışlar. 

          Benim puzzle kağıtları ondan, çabuk çabuk okunmuş sonradan anlıyorum, ama sürprizi kaçmasın diye bilmiyormuş gibi davranmaya çalışması da görülmeye değerdi doğrusu

          İkimizin de kafasında 40 tilki dolaşıyormuş meğersem, ben onu şaşırtmaya çalışırken O da bana evlilik teklifi etmek için sürpriz hazırlıyormuş.

          Kardeşimin yanında oturup bir kahve içtikten sonra bana çaktırmadan Kız Kulesinin yolunu tutuyor, e tabi ben İzmirli olarak oranın muhitini falan bilmem o yüzden işi kolay, görmeyeyim diye de tam tersi taraftaki yalıları falan gösterip, alakasız cümleler kuruyor.

          Daha sonra da şu sahilde bir çay içelim diye tutturuyor. (Allam ya benim aklımda Ağva’ya  geç kalacağımız , onun aklında da çaktırmadan beni Kız Kulesine sokup dünyanın en güzel cümleleriyle Evlenme Teklifini etmek varmış o an meğerse, durumumuzu bir düşünün...

          İçimden söylensem de çaktırmıyorum, çay içmeyen adam, çay da çay diye tutturmuş, tamam diyorum içelim bakalım. Ama o da ne beni yol üstündeki bakımlı çay bahçesine sokmak yerine “biraz halka karış, denizin kenarındaki taşlarda oturalım” diye yönümü gideceğimiz yere çeviriyor. Oyyy oyyyy…

          Yürü yürü çay ocağı ararken karşımda Kız Kulesini görüyorum, o an bana çaktırmadan sürpriz yapmak istediğini anlıyorum. Ama tabii teklif edeceği aklımın ucundan bile geçmiyor.

          Çünkü bir süre önce “beni Kız Kulesine götürsene İstanbul a gittiğimizde” dediğimde sevgilim hiç tarzı olmamasına rağmen “ Ne yapacağız orada, taş yığını işte, boşver falan diye geçiştirmişti. Belki O na ilham oldu bu konuşma ama umutlanmayayım diye sallar gözüktü. Planların adamı valla... 

          EVLİLİK TEKLİFİ, EVLİLİK ÜZERİNE, KIZ KULESİ, AĞVA, SÜRPRİZ, TEKLİF, YÜZÜKEVLİLİK TEKLİFİ, EVLİLİK ÜZERİNE, KIZ KULESİ, AĞVA, SÜRPRİZ, TEKLİF, YÜZÜKFeribotla Kuleye gittik Özlem nasıl mutlu, nasıl mutlu anlatamam... Tepesine dönen merdivenlerle çıktık, İstanbul ayaklarımızın altında , Aman Allahım süper güzel bir manzara ...
           Gözlerimi kapatıp sesleri dinlememi söyledi, denizin şırıltısı, martıların sesi müthiş, bu arada yüzüğümü çıkarıp açmış ve hala gözlerim kapalıyken o müthiş karizmatik sesiyle beni ne kadar sevdiğini ve şu an yazıp basitleştirmek istemediğim binlerce güzel cümleyi sıralayıp onunla evlenmek isteyip istemeyeceğimi sordu.

          Benim gözler musluk oldu o anda (kolay kolay ağlayamayan ben ; hep derdim bu salak kızlar niye teklif edilince ağlar, ne sulu gözler diye, çok duygusuzmuşum valla yaşayınca anladım )  Bu dünyada Ondan başka kimseyi istemeyen ben, ne cevap verebilirim ki :)

          Ama şu anki aklım olsa ikimizinde unuttuğu bir detayı; önümde diz çökme sahnesini hatırlatmak isterdim, hoş sevgilim unuttuk diye sonradan defalarca diz çöküp tekrarladı cümlesini ama olsun :) O an heyecandan ne yaptığını bilemiyor insan, yoksa ben onunla uğraşırdım biraz.

          EVLİLİK TEKLİFİ, EVLİLİK ÜZERİNE, KIZ KULESİ, AĞVA, SÜRPRİZ, TEKLİF, YÜZÜKOturup güzel bir yemek yedik, şimdi sıra ailelere haber vermekte, onun evdekilerin haberi var sonucu bekliyorlar tabii, sevgilim arayıp “kabul etmedi, bilmiyorum” deyince benim zeki annem hemen kavradı durumu.

          Ama İzmir deki annemin haberi yok. Bende heyecandan konuşamıyorum, arayıp sevgilime verdim telefonu, telefona ben yerine sevgilim çıkınca ve “ anne ne oldu biliyor musun” deyince kadıncağız bana birşey oldu diye kalpten gidecekti az kalsın.

          Süper bir teklif, ağlayan genç bir kız ve mutlu son...
          EVLİLİK TEKLİFİ, EVLİLİK ÜZERİNE, KIZ KULESİ, AĞVA, SÜRPRİZ, TEKLİF, YÜZÜK  
          EVLİLİK TEKLİFİ, EVLİLİK ÜZERİNE, KIZ KULESİ, AĞVA, SÜRPRİZ, TEKLİF, YÜZÜKYine düştük yollara ben hala şaşkın. Az gittik uz gittik Ağva’ya ulaştık, otelimizi de bulduk. Odaya girdiğindeki yüz ifadesi ve mutluluğunu unutamam, balonlar, yatağın üzeri de dahil olmak üzere her yerde gül yaprakları, posterlerimiz, hediyeleri....



          EVLİLİK TEKLİFİ, EVLİLİK ÜZERİNE, KIZ KULESİ, AĞVA, SÜRPRİZ, TEKLİF, YÜZÜK

          EVLİLİK TEKLİFİ, EVLİLİK ÜZERİNE, KIZ KULESİ, AĞVA, SÜRPRİZ, TEKLİF, YÜZÜKEVLİLİK TEKLİFİ, EVLİLİK ÜZERİNE, KIZ KULESİ, AĞVA, SÜRPRİZ, TEKLİF, YÜZÜK









          Onu mutlu etmeyi çok seviyorum,yüzünün gülmesi için çaba göstermek bence mutlulukların en güzeli. 

          Şimdi diyeceksiniz ki Ağva nerede, nasıl bir yer; ee bu teklif konusunu çok uzattık, buraya sığdıramadım ama siz güzeller güzeli Ağva yazımı okumak için tıklayın! yeter...

          EVLİLİK TEKLİFİ, EVLİLİK ÜZERİNE, KIZ KULESİ, AĞVA, SÜRPRİZ, TEKLİF, YÜZÜK

          Gözünüzden akan her damla yaşın sadece mutluluktan olması dileğiyle…

          22 Ocak 2013 Salı

          AYVA TATLISI, BOYASIZ KATKISIZ AYVA TATLISI, KIRMIZI AYVA, EKMEK AYVASI, KAYMAKLI AYVA TATLISI, CEVİZLİ , HİNDİSTAN CEVİZLİ, KAYMAKLI, ÇUBUK TARÇIN, HAFİF VE SÜPER LEZZETLİ AYVA TATLISI

          Şimdi size hazırlaması çok kolay fakat pişmesi bayağı uzun süren, hafif ve diğer tatlılara oranla daha doğal bir tarif vermek istiyorum.
          Sevgilimin alışkanlıklarından kolay kolay vazgeçmeyeceğini daha önceki yazılarımda belirtmiştim, bu yüzden istediği tarifleri pişirirken fazlaca adrenalin salgılıyorum, anneannem süper yapardı, annem boyasız da bu tatlının rengini tuttururdu...vs gibi  kriterlere karşı yemek pişirmek tahmin edersiniz ki pek de rahat olmuyor.

          AYVA TATLISI, BOYASIZ KATKISIZ AYVA TATLISI, KIRMIZI AYVA, EKMEK AYVASI, KAYMAKLI AYVA TATLISI, CEVİZLİ , HİNDİSTAN CEVİZLİ, KAYMAKLI, ÇUBUK TARÇIN, HAFİF VE SÜPER LEZZETLİ AYVA TATLISI

          Bu kadar usta aşçının arasında ya benimki çirkin olursa diye sevgilim tadına bakana kadar kalbim pır pır... Sanki müfettiş karşısına çıkacağım, sanırım özenerek yaptığımdan olsa gerek, ne mutlu ki bana daha 10 üzerinden 9 bile almışlığım yok :)

          Neyse biraz daha laf kalabalığı edersem bu tatlı tarifinden çok, ağlama duvarına benzeyecek sanırım. 

          O zaman boyasız, rengini almış ve hafif bir Ayva tatlısı için hazırlıklar tamamlansın; 

          Malzemeler
          2 Büyük boy ayva (Ekşi olmamasına dikkat edin, şeker oranı az gelebilir)
          2,5 Su bardağı toz şeker
          1,5 Su bardağı su
          1 Adet çubuk tarçın
          2 Adet karanfil

          Süslemek için ;
          Kaymak, ceviz kırkları, hindistan cevizi, istenirse dondurma

          Yapılışı
          Öncelikle şunu belirtmek isterim ki ayvayı yıkadıktan sonra çürük bozuk yerleri hariç hiçbir yerini atmıyoruz, pişirirken kabuklarını tencerenin altına ayvaların dibi tutmasın diye , çekirdeklerini renk versin diye ve göbeklerini de lezzet versin diye tencereye koyacağız.
          AYVA TATLISI, BOYASIZ KATKISIZ AYVA TATLISI, KIRMIZI AYVA, EKMEK AYVASI, KAYMAKLI AYVA TATLISI, CEVİZLİ , HİNDİSTAN CEVİZLİ, KAYMAKLI, ÇUBUK TARÇIN, HAFİF VE SÜPER LEZZETLİ AYVA TATLISI
          AYVA TATLISI, BOYASIZ KATKISIZ AYVA TATLISI, KIRMIZI AYVA, EKMEK AYVASI, KAYMAKLI AYVA TATLISI, CEVİZLİ , HİNDİSTAN CEVİZLİ, KAYMAKLI, ÇUBUK TARÇIN, HAFİF VE SÜPER LEZZETLİ AYVA TATLISI- Ayvaları soyduktan sonra uzunlamasına ikiye bölüp, bir tatlı kaşığı yardımıyla göbeklerini çıkarıyoruz ve hooop kenarda hazır bekleyen suyun içine atıyoruz ki kararmasın (tatlı kaşığı ile dibini güzelce kazıyın ki göbeğinde sert yeri kalmasın)

          AYVA TATLISI, BOYASIZ KATKISIZ AYVA TATLISI, KIRMIZI AYVA, EKMEK AYVASI, KAYMAKLI AYVA TATLISI, CEVİZLİ , HİNDİSTAN CEVİZLİ, KAYMAKLI, ÇUBUK TARÇIN, HAFİF VE SÜPER LEZZETLİ AYVA TATLISI- Geniş ve derince bir tencere bulup altına ayva kabuklarını sıralıyoruz, soyulmuş ve temizlenmiş ayvalarımızı da yerleştirdikten sonra, boş kalan yerlere göbekleri, çekirdekleri ve çubuk tarçını koyuyoruz.

          - Tencerenin kenarından 1,5 Su bardağı suyumuzu ekleyip orta ateşte kaynamaya bırakalım. 
          AYVA TATLISI, BOYASIZ KATKISIZ AYVA TATLISI, KIRMIZI AYVA, EKMEK AYVASI, KAYMAKLI AYVA TATLISI, CEVİZLİ , HİNDİSTAN CEVİZLİ, KAYMAKLI, ÇUBUK TARÇIN, HAFİF VE SÜPER LEZZETLİ AYVA TATLISI
          - Suyu kaynamaya başlar başlamaz şekerimizi özellikle ayvaların üstüne gelecek şekilde tenceremize eşit olarak dökelim ve kapağını kapatıp en küçük ve en kısık ateşte pişmeye bırakalım.
          - Benim ayvalar yaklaşık 2 saatte rengini alarak pişti, siz de 1 saat 45 dakikadan sonra dikkatli olun aynı zamanlarda pişecektir.
          - Arada kapağını açıp suyundan ayvaların üstüne dökün ki hem parlak hem de her yeri aynı oranda lezzetli olsun.
          Ben hiç alt üst yapmıyorum, zaten bu kadar saatte üstünün pişmemesi mümkün değil, suyunun da kıvamı hafif peltemsi ve güzel oluyor . 
          Piştikten sonra dağılmasın diye dikkatli şekilde bir borcama alarak üzerine hafif suyundan döküp soğumaya bırakıyoruz.

          Soğuyup rengi daha da kızarınca servis tabağına alıp ister kaymak (ki bu tatlının sevgilisiymiş kendileri) ister dondurma veya cevizle süsleyebilirsiniz tamamen sizin zevkinize kalmış.

          Afiyet olsun...

            Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

            Bumerang - Yazarkafe
            Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...