Pages - Menu
▼
1 Ocak 2014 Çarşamba
HAMSİLİ PİLAV (BULGURLU) TARİFİ
Sevgili arkadaşım İnal'ın eşi Karadeniz'li. Ne zamandır dolaşmadık Karadeniz restoranı bırakmayan ve tattığım hiçbir hamsili pilavı beğenmeyen ben, bu defa da şansımı İnal'la birlikte denemeye karar verdim.
Çok doğru bir seçimmiş, çok leziz oldu, bugüne kadar pirinçli tattıklarımdan da çok farklı oldu bulgurlusu.
İsterseniz fırında da yapabilirsiniz fakat tavada daha çıtır ve lezzetli olduğunu öğrendiğimden, düz kapakla da çevirmesi rahat olduğundan biz ocakta yapmayı tercih ettik.
Canım arkadaşıma o gece onlarca kez söyledim fakat bir daha teşekkür etmek istiyorum, çok lezizdi, ellerine sağlık ve en önemli kısım "Allah tekrarını da nasip etsin" :))
Pilavlık Malzemeler (6-7 Kişilik)
2 Su bardağı bulgur
3,5 Su bardağı sıcak su
1 Yemek kaşığı tereyağı
2 Yemek kaşığı sıvı yağ
8-9 Adet ince yeşil soğan (Kalınsa 4-5 adette konulabilir)
1 Demet maydanoz
Tuz, Karabiber, Kırmızı Pul biber
Diğer Malzemeler
1,5 Kg Hamsi (Kılçıkları ve içi temizlenmiş)
2 Yemek kaşığı sıvı yağ
Tuz
Dilimlenmiş limon
Yapılışı
*Tencereye koyduğumuz tereyağ ve sıvıyağ ısındıktan sonra üzerine bulguru koyuyoruz ve kavurmaya başlıyoruz.
*3-5 Dakika kavurduktan sonra tuzunu ekleyip, kaynar suyu da üzerine dökerek en kısık ocağımıza alıp suyunu çekene kadar üzeri kapalı şekilde pişiriyoruz.
*Biraz diri olarak piştikten sonra da içine; baharatları, ince ince doğranmış soğan ve maydanozlarımızı da ekleyerek demlenmesi için kenarda bekletiyoruz.
*Genişçe bir tavaya bir kaşık sıvı yağ koyarak biraz ısıtıyoruz
*Yıkanmış ve tuzlanmış hamsileri ısınmış yağın üzerine hiç boşluk kalmayacak şekilde ortadan başlayarak sıralıyoruz.
Tavanın kenarlarını da kaplıyoruz ve biraz da dışarıya sarkıtıyoruz (sonra bunları pilavın üzerine kapatacağız)
Tavanın altını tamamen kapladıktan sonra demlenmiş pilavı üzerine döküp, kenardaki hamsileri üzerine sarıyoruz
Pilavın üzerini de yine hiç boşluk kalmayacak şekilde hamsi ile kaplıyoruz
Hamsilerin üzerine dilimlenmiş limonları sıralayıp orta ateşte pişirmeye başlıyoruz
Şimdi bunu pişirmek için düz bir kapağa yada tabağa ihtiyacımız var onda anlaşalım
Alt kısmı kızarınca kapağın üzerine alıp, tavayı yine yağlayıp bu defa da diğer tarafını pişiriyoruz.
İşte size muhteşem bir lezzet...
Afiyet olsun.
Not:
*Dilerseniz 1 soğanı halka halka kesip limonlarla birlikte üstüne koyabilirsiniz, kızarınca onlarda enfes olacaktır, benim soğanla aram pek olmadığından, biz koymadık.
*Biz orta boy tava ile yaptık ve bu malzemelerle 2 tava çıktı. Siz de eğer; en büyük boy tava ile yapmayacaksanız yarım ölçü ile pişirebilirsiniz.
Özlemcim hızır gibi geldin :)
YanıtlaSilUzun zamandır denemek istiyordum ama bir türlü fırsat olmadı. Şimdi sen bulgurlu yapmışsın. Hayatta kaçmaz :)
Yakında kulaklarını çınlatırım :)
Oooo super misafirlige geliyorum o zaman :))
Sil