Adana yöresine ait eşsiz bir lezzet olan Fellah köftesinin resmi, dün internette gezinirken gözüme çarptı. Görmemle canımın çekmesi arasındaki zaman dilimi o kadar kısa olunca, akşam menüsünü de bu enfes köfte kaptı elbette :)
İster sosu ile birlikte, isterseniz de yoğurt ile tüketebilirsiniz. Ben iki çeşit hazırlayıp masaya koydum, yemeğin sonunda 2 tabakta bomboştu :)
Malzemeler
Köftelik Malzemeler
1 Su bardağı ince bulgur (Köftelik)
1/2 Su bardağı irmik
1,5 Su bardağı su
1 Tatlı kaşığı salça (biber salçası kullandım)
1 Adet yumurta
1/2 Su bardağı un
Tuz (2 Tatlı kaşığı koydum), Kimyon, Yenibahar, Karabiber
2 Litre kaynamış su
1 Adet Et bulyon
Sos için Malzemeler
3 Adet domates (rendelenecek)
6 Diş sarımsak (ezilecek)
1 Kahve fincanı sıvıyağ (Zeyinyağı kullandım)
1 Yemek kaşığı salça (Biber-domates karışık kullandım)
2 Yemek kaşığı nar ekşisi
Tuz, Kuru nane, Pul biber
Servis için
Maydanoz yada dereotu
Dilerseniz yoğurt
Yapılışı
* Bulgur, İrmik ayıklanır ve 1,5 su bardağı su ile birlikte tencereye konur, en küçük ocağın, en kısık ateşinde suyunu çekene kadar pişirilir. Soğumaya bırakılır
* Un, yumurta, salça, tuz ve baharatlar eklenerek güzelce yoğrulur.
* Yanımıza ufak bir kasenin içinde su koyalım, arada elimizi ıslatarak, iyice özdeşleşen köfteden misket büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayalım. Ortasına işaret parmağımızı bastırıp düğme şeklini verelim.
* Tepsiye sıralayalım, üst üste gelmesinin bir sakıncası yok, sıcak suya girince açılacaktır.
* Tencereye sıvıyağı, sarımsakları ve salçayı koyup kavuralım. Rendelenmiş domatesleri de ekleyip, çiğ tadı gidene kadar pişirelim. Tuzunu, nane, pul biber ve nar ekşisini atıp, bir iki karıştırıp ocaktan alalım.
Köfteleri pişirelim
* Genişçe bir tencerede kaynayan suyun içine bulyonu koyup, eritelim. Ardından köftelerimizi atalım.
* Köfteler suyun yüzeyine çıkıp yüzmeye başladığında, kevgirle süzüp, servis tabağına alalım. (Benimkilerin pişmesi yaklaşık 10 dakika sürdü)
* Sıcak sosumuzu pişen köftelerin üzerine döküp karıştıralım. O minik çukurları iyi ki yapmışız, lezzetli sos içlerini ne güzel de doldurmuş. Üzerine maydanozları da koyduk mu tam resimlik oldular :)
* Dilerseniz bir kısmını benim gibi sosla değil de yoğurt ve pul biberle de tüketebilirsiniz.
Yada altına yoğurt koyup üzerine köfte ve sos ile...
Her şekilde enfes :)
Biraz acı, biraz da ekşi, yanına pilav, makarna istemiyor, hem pratik hem de çok lezzetli.
Denemediyseniz mutlaka tavsiye ederim.
Şimdiden afiyet olsun ...
Nasıl severim anlatamam.
YanıtlaSilister yoğurtlu olsun ister domates soslu ister soğanlı olsun.
Bak bu ölçü tam bana göre olmuş :)
Göz kararı olunca bazen tutmuyor ama bu tam 2 kişilik ölçü olmuş.
Hatta eşim sadece soğanlısı eh işte yer hal böyle olunca genelde bana kalır :))))
Ellerine sağlık Özlem:)
Evet ben de bayıldım. İyi yiyenler için 2 kişilik, şöyle böyle için ise 3 kişilik oluyor :)
SilAyda bir günü fellah a ayırıyorum artık :)
Güzel yorumun için de çok teşekkür ederim
Bulgurlu her lezzeti çok severim. Bunu da Mersin den gelen arkadaşım yapmıştı. Elinize sağlık. Tarif güzel oldu. Göz kararı yapıyorum ben de ama (Karakız köftesini) olmuyor. Ölçülü tarifin olması güzel oldu.
YanıtlaSilSiz karakiz mi diyorsunuz :) isinize yaramasina cok sevindim. Umarim sevdiklerinizle beraber afiyetle tuketir benim de kulaklarimi cinlatirsiniz
Siladanalıyım ve bu köfteye bayılırım : )
YanıtlaSilbloğumda çekiliş var beklerim sevgiler
YanıtlaSilBen de bayıldım, çok lezzetli ve pratik bir yemek
YanıtlaSilMerhaba,
YanıtlaSilEllerinize sağlık çok güzel gözüküyor. Blogunuzu takibe aldım bana da beklerim. Sevgilerle...
www.neclasolen.com
Teşekkür ederimmmm. Hemen ışınlanıyorum sizin blogunuza
YanıtlaSilMerhabalar,
YanıtlaSilEllerinize emeğinize sağlık. Nefis görünüyor. Bloğunuzu çok beğendim ve izlemeye aldım. Bana da bekliyorum. Güzel paylaşımlarda buluşmak dileğiyle. Sevgilerimi bıraktımmmm…..:))
Çok teşekkürler ne güzel bir yorum bu böyle. Hemen ben de size geliyorum.
Siltek kelime ile nefis görünüyor....
YanıtlaSilsizinki kadar güzel olmasada bu da benim fellah köfte tarifim
incelerseniz memnun olurum :)