Katar'dan gelen canım arkadaşım Gülçin'i ve annesi sevgili Sevinç Teyzeyi görmek için Ayvalık'a gidiyoruz. İnanılmaz becerikli Sevinç Teyzeye elimiz boş gitmek olmaz, o yüzden değişik bir kek arayışına giriyorum.
İlk bakışta kakaolu duran bu keki ısırdığınızda yada böldüğünüzde içinin sade olduğunu görüyorsunuz, Sürprizzzz :)
Dışındaki çikolata sosu, kekimizi pastaya çeviriyor. Hindistan cevizi ise Lokum a...
Servisi ve tüketmesi pratik, bunun yanında inanılmaz bereketli.
Tarif Cahide Jibek'ten...
Malzemeler (28*28 kare borcam için)
4 Adet Yumurta
1,5 Su bardağı şeker
1 Su bardağı süt
2/3 Su bardağı sıvı yağ (zeytinyağı kullandım)
3 Su bardağı un
2 Adet kabartma tozu
1 Adet şekerli vanilin
1/2 Adet limonun kabuk rendesi
Sosu için malzemeler
2 Yemek kaşığı kakao
1 Su bardağı su
3 Su bardağı süt
5 Yemek kaşığı toz şeker
1 Adet Kare bitter çikolata (80 Gram)
Üzeri için
2 Paket hindistan cevizi (90 Gram)
İsterseniz;
Süs şekeri, badem, ceviz..vs kırıntısı
Yapılışı
*Sosu soğuk olarak kullanacağımız için öncelikle onu hazırlayalım;
Sos
Çikolata hariç tüm malzemeleri tencereye koyup, kaynayana kadar karıştırıyoruz.
3-4 dakika kaynadıktan sonra ocaktan alıp, içine çikolatamızı kırarak atıyoruz.
Karıştırarak çikolatayı eritip, homojen bir sos elde ediyoruz ve soğumaya bırakıyoruz. Kabuk tutmasın diye de ara sıra karıştıralım.
*Şimdi sıra kekimizde;
Kek
Yumurta ve şekeri güzelce çırpıyoruz
Yağ ve sütü ilave edip karıştırmaya devam ediyoruz
Elediğimiz un, kabartma tozu ve vanilini de ilave ediyoruz, güzelce karıştırıp, yağlanmış ve hafif unlanmış borcama döküyoruz
Tepsiyi 3-4 defa masaya vuruyoruz ki içindeki hava kabarcıkları çıksın ve kekimizin şeklini bozmasın
200 derecede ısıtılmış fırında pişiriyoruz. Kürdan testi yapabiliriz, benimki 25 dakikada pişti
Keki fırından çıkarıp soğuması ve dinlenmesi için bekletiyoruz.
Soğuduktan sonra tepsiden çıkarıp, küçük kareler şeklinde kesiyoruz. (Çok minik olursa tüm çikolata sosunu çeker ve beyaz kısmı kalmaz, büyük olursa da yemesi pratik olmaz)
*Süsleme;
Kestiğimiz parçaların her yüzünü çok hızlı şekilde sosa batırıp çıkarıyoruz. Unutmayın asla içine atmak yok, sadece dışı bulansın yeter. Sıvı olduğu için hemen içine çekecektir.
Sosladığımız parçaları tepsiye sıralıyoruz, 1-2 dakika dinlendiriyoruz ardından hindistan cevizi tabağına alıp her yanını buluyoruz.
En az 2 saat dinlendiriyoruz, artık servise hazır.
Afiyetler olsun...
Cok lezzetli görünüyor, ellerine sağlık:)
YanıtlaSilTeşekkür ederim gerçekten yemesi çok keyifli , tavsiye ederim
SilHamarat arkadasim Benim . Ne yapsa guzel oluyor..
YanıtlaSilSaol fıstığım benim, kime çekmişim acaba :)
YanıtlaSilŞshane elinize sağlık
YanıtlaSilSahane olan sizsiniz tesekkur ederim
Sil