Burma baklava yapmaya ne dersiniz. Hem kolay(1 saatte hazırladım ve pişirdim), hem üstü çıtır çıtır, hem de süper lezzetli...
Baklavayı işe
getirdim şimdi herkes kalanını yemek için akşama bize gelmeyi teklif ediyor, o
derece beğenildi.
Baklavalık yufkayı
daha önce de börekte kullanmış ve
çok memnun kalmıştım. Baklava da enfes oldu. Bundan böyle daha değişik
tariflerde de kullanmayı düşünüyorum.
Ölçüler tam
kararında, şerbeti ne hafif ne de insanın içini bayacak gibi.
O zaman gönül
rahatlığı ile tarifime geçebilirim.
Malzemeler
1 Paket Baklavalık
yufka (Tansaş'tan Yedoy markalı olanı kullanıyorum)
3 Su bardağı ceviz
içi
2 Yemek kaşığı
susam (isteğe bağlı)
1 Paket tereyağı
(250 Gram)
Şerbeti için
2 Su bardağı şeker (silme doldurulacak)
2 Su bardağı su
1 Adet karanfil
4-5 Damla limon
suyu
Hazırlanışı
-Karanfil, şeker
ve suyu bir tencereye koyup kaynatıyoruz, bir süre kaynadıktan sonra içine
limon suyunu sıkıp, bir-iki dakika daha kaynatıp, ocaktan alıyoruz.
–Şerbeti, baklavanın üstüne soğuk dökeceğimizden mümkünse üstünü açık bırakıp, soğumasını sağlıyoruz.
–Şerbeti, baklavanın üstüne soğuk dökeceğimizden mümkünse üstünü açık bırakıp, soğumasını sağlıyoruz.
-Tereyağını
eritiyoruz
-İkinci yufkayı da
onun üzerine koyup onun da üzerini yağlıyoruz ve cevizli, susam karışımını
koyuyoruz
-Sağından ve
solundan sıkıştırarak, yufkayı büzdürüyoruz, dikkatlice oklavadan yağlanmış
tepsiye çıkarıyoruz.
-İç bitene kadar
yufkalara sırasıyla aynı işlemleri uyguluyoruz
-180 C derecede
ısıtılmış fırında kızarana kadar pişiriyoruz. (yaklaşık 40-45 dakika)
-Üstünü sabaha
kadar açık bırakıyoruz, o da güzelce şerbetini içine çekiyor bu arada.
Baklavamız hazır,
ellerimize sağlık.
Püf noktaları
-Şerbet kesinlikle
soğuk olmalı
-Baklavayı
fırından çıkarır çıkarmaz (çok sıcakken) şerbetlemeyin, mutlaka 10 dakika
bekletin
-2 kat yufka tam
karar, tereddüt etmenize gerek yok
-Üstüne yapışmaması
için oklavayı elimizle yağlıyoruz
-Oklava ne kadar
ince olursa, büzmelerin kalınlığı da o kadar ince olacaktır
-8 Adet burma çıktı benim malzemelerle (16 Adet yufka), kare borcama sığdı
-Yufkayı
Tansaş’tan aldım, markası YeDoy
-Yufkanın üzerini açık bırakırsanız çabucak kuruyup kırılacaktır, ben her aldığım yufkadan sonra üzerini örttüm
-Yufkanın üzerini açık bırakırsanız çabucak kuruyup kırılacaktır, ben her aldığım yufkadan sonra üzerini örttüm
-Susamı az
kavurup, ezerseniz daha kokulu bir tat bırakacaktır.
Ellerine sağlık çok güzel tarife bayıldım sevgiler.
YanıtlaSilLezzeti de pek âlâ...
SilYanlız bu kelime doğrulamısı gibi olay çok sinir bozucu gerçekten.
YanıtlaSilYaa sorma ben de gıcıgım kendisine, ne yapmali arastirayim bakalim. Ama sen yine de yorum yazmaya devam et bence :))
SilKelime doğrulamayı kaldırdım, uyarın iyi oldu
Silşerbet arttı mı, yoksa bu sayıya tam mı geliyor?
YanıtlaSilHepsini koydum şerbetin, tastamam geliyor
Silpeki tşk. deneyeceğim bugün
YanıtlaSilyağı yarım paket mi kullanayım?
yağ 1 paket kullanılıyor; 250 Gram.
SilGeçen gün daha ince oklava ile yaptım, içimde vardı, daha fazla yufka kullandım. Yine de yağı ve şerbetini aynı ölçüyle yaptım enfesti. Kare borcam tepsiye bu ölçüler tam kararında
tamamdır, teşekkür ediyorum cevaplarınız için
YanıtlaSilZevkle...
SilKim yediyse bayıldı, tarifteki gibi yaparsanız (yufka da cok mühim tabii) hiç kuşkunuz olmasın harika olacaktır.
Tam yediklerime dikkat etmeye başlıyorum. Kimi kaymaklı tatlı getirir, kimi pasta, kimi de burma kadayıf yapar. İmdaaaaattt...
YanıtlaSilAhahahaaaaaaaa... :)))))))))))
Deneyeceğim çok basit anlatmışsınız deneyeceğim.
:)
Hepimiz sizin icin tetikte bekliyoruz :)) denemenizi tavsiye ederim çıtır çıtır harika bir lezzet
YanıtlaSilMerhaba Özlem hanim,yazi tarzınıza bayılıyorum desem tam yeridir.Hem bu blogda hem de seyahat blogunuzda her şeyi en ince ayrıntısına kadar yazmanız çok güzel ve çok yararlı.Ellerinize emeğinize sağlık.
YanıtlaSilCok tesekkur ederim, ne guzel bir yorum bu boyle 😍
SilSevgiler