Geçen akşam TV izlerken, ekranda kocaman bir peynirli börek belirdi, hangi reklamdı hatırlamıyorum ama etli börek seven sevgilim bile “off, olsa da yesek” dedi.
Görev belli, sevgili mutlu edilecek...
Çıtır çıtır, lezzetli, baklava hamurlu ve özellikle de kolay böreğimi sizlerle de paylaşmak istedim.
Tadına bakan herkes bayıldı, sonuç garanti :)
Malzemeler
1 Paket Baklavalık yufka (ben içinden 24 adedini kullandım)
Susam
Börek içi
250 Gram lor peyniri (Sakıpağa ilk tercihim bu konuda)
Ufak bir parça tulum peyniri (içine rendeleyeceğiz, lezzet versin diye)
1 Demet maydonoz (sapları kesilip, minik minik doğranmış)
Karabiber (azar azar koyup damak tadınıza göre arttırın)
Sos Malzemesi
1 çay bardağı sıvı yağ (isterseniz bu ölçüde tereyağı da eritebilirsiniz)
1 Su bardağı süt
2 Adet yumurta (birinin sarısını koyma, üstüne sürmek için kullanacağız)
1 Tatlı kaşığı tuz (ben silme 1 tatlı kaşığı kullandım, yeterli geldi)
Yapılışı
- Börek içi olan malzemeler güzelce karıştırılır
- Yufkalardan ilki tezgaha yayılıp, bir fırçayla, sos malzemesi güzelce üzerine sürülüp, ıslatılır. Her yerine değmesi yeterli
- İkinci yufka üzerine koyulup o da aynı şekilde ıslatılır
- Üçüncü yufkada konup ıslatıldıktan sonra, yufkanın geniş kenarına iç malzemesi ince şekilde yayılır.
- Aynı şekilde hazırladığımız diğer yufkalarda birinin bitim yeri, diğerinin başlangıç yerine denk gelecek şekilde etrafına sarılır.
- Ayırdığımız yumurta akını da sürüp, bolca susam serptikten sonra önceden 200 derecede ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz. (Benimki yaklaşık 40 dakikada pişti)
Çıtır çıtır sesleri, yerken duymak büyük keyif. Şimdiden afiyet olsun...
Notlar:
- Ben malzemeler bitene kadar, 8 dolama yaptığım için 24 adet yufka gitti. Siz daha büyük ya da daha küçük yapabilirsiniz. Bu durumda yufka sayınız değişecektir.
- Sarma börek yapmak istemiyorsanız, rulo haline getirdikten sonra istediğiniz ölçüde kesip, tepsiye dizebilir, üzerini sos, yumurta akı ve susamla süsleyip aynı şekilde pişirebilirsiniz.
- Her çeşit malzeme ile yapmaya elverişli, (patates püresi, kıyma, et)
- Baklavalık yufka, normal yufkadan çok daha ince ve çok kolay yırtılıyor dikkatli olmak da fayda var. En önemlisi ise çok çabuk kuruması, ya böreği hazırlarken yufkaların üzerini örtün yada biraz hızlı davranın.
- Islatma işleminde her yerine değmesi önemli, yufkaları çok fazla ıslatırsanız tezgaha yapışıp kalabilir.
ellerine saglik arkadasim.okadar cok canim istedi ki anlatamam :) yufkanin bulunmadigi bir memlekette yasadigimi hatirladim biran :(
YanıtlaSilKiyamam sana, sen iste ben yapip kargoya vereyim. Ya da en iyisi sen atla ucaga gel cayin yaninda servis yapayim hem guzel yuzunu gormus olurum
Sil