21 Kasım 2014 Cuma


Köfteye eşim bayılıyor, bugün onun bayılacağı bir yemek yapmak niyetindeyim. Leziz, pratik, görsel olarak da iştah kabartıcı. İşte pişirdim bile...


MALZEMELER


Köfte için Malzemeler

500 Gram kıyma
1 Adet soğan
2 Diş sarımsak
1 Adet Yumurta
3 Yemek kaşığı galeta unu
Tuz, Karabiber, Kimyon, Kekik, Pul biber

Sosu için

1 Yemek kaşığı salça
1 Adet büyük domates rendesi
1/4 (Çeyrek) büyüklükte Et Bulyon
2 Yemek kaşığı tereyağı
1 Yemek kaşığı tatlı ketçap
2 çay bardağı sıcak su
Tuz

Diğer Malzemeler

1,5 Adet büyük boy tırnaklı pide
2 Adet domates
2 Adet sivri biber
Yoğurt

1 Yemek kaşığı tereyağı(en üste ilave olarak dökmek için)

1,5 - 2 çay bardağı sıvı yağ (köfteleri kızartmak için)


YAPILIŞI

KÖFTE
Soğanı ve sarımsağı rendeleyip, suyunu sıkıyoruz,
Diğer köftelik malzemeleri de ekleyip güzelce yoğuruyoruz.


Buzdolabına koyup hazırlıklar bitene kadar bekletiyoruz ki lezzetini alsın.


SOS
Sos için ufak bir tavaya tereyağını ve salçayı koyup, kokusu çıkana kadar kavuruyoruz.
Domates rendesini de ekleyip kavurmaya devam ediyoruz.
Baharatlarını, çeyrek et bulyonu, tuz ve suyunu koyup pişmeye bırakıyoruz.


Ocaktan almaya yakın ketçap koyup karıştırıyoruz. (Ketçap restoranlarda yediğimiz tatlı bir lezzet verecek sosumuza)

*Yoğurduğum köfteden parça koparıp, su bardağının ağzı kadar büyüttüm. Geniş ve ince olsun ki kızarırken top gibi kalmasın diye.


Ama siz dilediğiniz şekilde yapabilirsiniz, parmak gibi, misket gibi zevkinize kalmış.

*Genişçe bir tavaya sıvı yağı koyup kızdıralım ve köfteleri koyup, orta ateşte önlü-arkalı kızartalım. Kalın olmuşsa ortalarını hafifçe delelim ki içi de güzelce pişsin


*Tırnaklı pideleri hafifçe bu yağa bandırıp, köftelerin üzerinde ısıtalım, sonrada küp küp keselim.
*Domatesi, biberi zevkimize göre kesip, köfteden kalan yağda kızartalım.



SÜSLEME
*Servis tabağının en altına küp küp kestiğimiz pideler konur, pide ne kadar inceyse o kadar zor yenecektir aklınızda bulunsun.
(Üzerine malzemeleri hemen koyamayacaksak 50 derecedeki fırınımızın içinde bekletelim ki pideler soğumasın)


*Pidelerin üzerine sosumuzdan biraz gezdirilir
*Köfteler sosun üzerine döşenir, kızarmış domates, biber de konulur ve yine sostan gezdirilir.


*Tabağın kenarına yoğurt konur.
*Son olarak da en üstüne kızdırılmış tereyağı dökülür.

Keyifli sofralarınızın olması dileğiyle...


Not:
Dilerseniz yoğurdu pidenin üzerine de dökebilirsiniz fakat ben köfteleri soğuttuğu için tercih etmiyorum.

Herkesin bayılacağı müthiş bir lezzet ve benim gibi köfteyi kuru yemeyi çok sevmeyenler için güzel bir alternatif

Şimdiden ellerinize sağlık...

Tagged: , ,

2 yorum:

  1. Ber zamank gibi ayrıntıları ve püf nomtalarıyla,kendiniz nasıl yaptıysanız aynısını yazmışsınız çok güzel görünüyorlar...ben kuru köfte yaparken her defasında bir çay kaşığı karbonat ve yarım bardak kadar su ekliyorum..dolapta beklerse pişerken suyunu salmıyor.kabarık ve yumuşacık pamuk gibi oluyor köffeler tavsiye ederim...çok az yağda başta harlı sonra kısık ateşte kızartıyorum..sizinki de çok güzel belki böyle de denersiniz diye yazmak istedim.Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Guzel tarifini paylastigin icin tesekkurler, aklimda bulunsun hem yapacak arkadaslara da fikir olur.
      Samimi yorumun beni cok mutlu etti.

      Sil

Beğendin mi? Fikrini benimle de paylaş lütfen :)

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

Bumerang - Yazarkafe
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...