Ve işteee beklenen gün geldi çattı, en sonunda çikolata kursundayız.
Çok sevgili arkadaşımız Hikmet’in arabayı muhteşem kullanması ve yön bilgisi? sayesinde bayağı dönüp dolaştığımızdan, kurs zor yerdeymiş diyoruz. Allah'tan onunla dönmedik de ne kadar merkezi olduğunu anlayabildik.
4 öğrenciyiz; İnal, Ben , Sevgilim olarak ilk 3 bize ait :)) O yüzden gırgır şamata eksik olmuyor.
Çikolatayı yapmaktan çok yedik desem hiç de yalan olmaz. Sürekli yalanıp duran insanlar topluluğu da diyebilirsiniz bize. Hiç sevmeyen insanın bile, önündeki erimiş, mis gibi , insanın çıldırtan bu kokuya dayanabilmesi mümkün gözükmüyor, düşünün bir de sevgiliniz normalde her gece 1 koca paket çikolatayı tek başına bitiren biriyse neler olur.
Yapımı pek de zor değil, erit , içeriği ekle, şekil ver ...
Önce truff’un malzemesini hazırlıyoruz ve dolaba koyuyoruz ki biz diğerlerini yaparken biraz sertleşsin. Sonra içi dolgulu el yapımı çikolatalarımızı, ardından da kaya çikolatalarımızı....
Her defasında bitter mi sütlü mü diye tercih yapıyorsunuz, biz bu konuda şanslıydık, sevgilim bitter yapınca ben sütlü ya da tam tersi yapıp, evi her türlü çikolata ile doldurduk.
Peki nedir çikolatanın tarihi derseniz; Aztek dilinde; kakao çekirdeklerinin gürültülü bir şekilde havanda dövülmesinden dolayı, "gürültü" anlamına gelen "choco" ve "su" anlamına gelen "atle" kelimelerinden türemiş.
Kakao ağacına verilen önem Mayalar ile birlikte doruğa çıkmış. Mayalar kakaoya ilahi bir anlam yükleyip, bu ürünün kendilerine tanrılar tarafından verilmiş bir ödül olduğunu düşünmüşler.
İlk olarak 1528 yılında Don Cortez isimli İspanyol bir denizci tarafından keşfedilen ve ticari bir içecek haline getirilen çikolata, 1606 yılında İtalya’ya, 1615 yılında Fransa’ya, 1657 yılında ise İngiltere’ye yayıldı. Tarihçilere göre 1700′lü yılların başında sadece Londra’da 2 bin çikolata imalathanesi bulunuyordu ve kakaonun içine sütte ilave ediliyordu. İtalya’da sütlü kakao özellikle din adamları arasında yaygınlaşırken, Papa 14. Clement’in ölümüne neden olan zehrin Papa’nın severek içtiği sütlü çikolatasının içine atıldığı sanılıyor.
Temelde kakao, kakao yağı, şeker, lesitin ve vanilinden oluşan çikolata; bitter, sütlü ve beyaz olmak üzere üçe ayrılıyor. Temel karışımdan "bitter" adı verilen tadı biraz acı çikolata çıkar. Bu karışımın içine süt tozu ilave edilirse sütlü çikolata, kakao çıkarılıp içine daha fazla süttozu eklenirse fildişi renginden dolayı beyaz çikolata elde edilir. Çikolatanın rengi içindeki kakao kütlesine bağlı olduğundan, kullanılan kakaonun oranı ve cinsi değiştikçe rengi ve tadı da değişir. Ustalara göre, iyi bir çikolata oda sıcaklığında sertliğini korumalı, ağızda ise erimelidir. Eriyen çikolata ağızda tanecikler ya da madeni bir tat bırakmamalıdır.
Keyifli , insana terapi gibi gelen (yanımızda psikolog olduğu için yazmıyorum bunu), kokusu, dokusu her şeyiyle insanı kendinden geçiren bir kurs bu. Herkese tavsiye ederim.
Birsen öğretmene ve İzmir Pasta Atölyesine sevgilerimi gönderiyorum.
Mutlu kalın...
cnm yaa suan o cikolatalar burada olmaliydi :(
YanıtlaSilSana kalpli cikolata ayirdim :)
Sil