ondan ayran yapıp içersen çok çabuk iyileşirsin dediğinden beri, ne kadar mühim olduğunu öğrendim. Çünkü en fazla prebiyotik ev yoğurdun da mevcutmuş hanımlar...
Dediğim gibi her hafta taş gibi enfes yoğurtlar yaparken, bu defa havaların soğuduğunu unutarak fırını ısıtmadan mayalı sütümü koymuşum içine.
4,5 saat sonra fırını açınca ne göreyim, hala süt kıvamında benim kase kase yoğurtlar. Yaşadığım şoku anlatamam. O kadar sütün ziyan olduğuna mı üzüleyim, yoğurtsuz kaldığıma mı..
Bozulmasın diye buzdolabına koyup, sabah ola hayrola diyerek uyudum ama rüyamda bile acaba peynir mi yapsam diye düşünerek.
Sevgilim sabah erkenden kalkarak internette ufak bir araştırma yapmış. Ben de ya herrü ya merrü diyerek onu dinledim ve enfes yoğurduma yeniden kavuştum. Nasıl mı???
Hala süt kıvamındaki yoğurdumu fırının içine yerleştirerek 75 dereceye ayarladım. Bu arada kapların üzeri açık olacak bu çok önemli.
75 derecelik fırında 1 saat tutup, fırını kapattım. Fırın kapağını aralayarak soğumasını bekledim.
Ardından yine kapların ağzı açık olarak buzdolabına koydum.
Birkaç saat sonra taş gibi, leziz yoğurtlarım bana gülümsüyordu. Mutluluğumu anlatamam.
Sevgilim baktığı için siteyi bilemiyorum ama daha önceden bunu paylaşan arkadaşıma milyonlarca kez teşekkür ederim.
Tutmayan yoğurtları ziyan etmek yok...
Bu arada yoğurt yapmanın püf noktaları için tık tık!
Keyifli ve huzurlu sofralarınızın olması dileğiyle...
özlem hanım ben de hoğurdumu fırında mayalıyorum fakat fırını hiç açmadan yapıyorum her defasında tuttu yalnız şöyle sabırlı olmak gerekiyor bazen tutması 7 saati buluyor ekşime kesinlikle olmadı.bir defa ekşime oldu o da normalden sıcakken mayalamışım 2 saatte tuttmuş tabi heme alıp dolaba koymak gerekiyordu ben bakmadan bekletince ekşimişti...öyle olunca ekşi yoğurdu ocakta kaynattım kesildi ve tulbentle süzdüm çökeleğe dönüştü poğaçaya koydum çok güzel oldu..Annem de hep fırını açmadan yapıyor.yani bence yoğurt her zaman tutar sadece tutma süresi değişir.(mayalama ısısındaki değişikliğe göre)
YanıtlaSil50 dereceye ayarlayip koyunca 4.5 saatte tutuyor. Ben isitmayi unutunca sanirim sizin dediginiz gibi zamani sasti. Yine en garantisi isitip koymak gibi geliyor.
Silisitmayi unutursam da sizin dediginiz gibi biraz daha fazla beklemek
43 derecede mayalanmış sütü 4-5 saat bekletiyorsunuz ama süt ve yoğurdu soğuk olarak karıştırıp koymuşsanız 7-8 saat bekletmeniz gerekirdi. Soğuktan konulan yoğurt makinesi tariflerinde de bu konu özelliikle belirtilir.
SilAnnem de ısıtıp kapayarak denediğinde yogurdun üstü sulanmış...genelde tüm tariflerde fırını ısıtın diyor herkesin el ayarı farklı galiba sanıyorum normalden soğuk mayalıyorlar ki fırını da ılıtınca kıvamı yakalıyorlar..yani demekki her şey şu ısı ayarı...termometre mi kullansak :) demekki yoğurt her daim tutar fakat ısıya göre sürte ve sululuk oranı değişir sonucunu çıkarıyorum kendi adıma :) en kolayı peynir yapmak aslında kaynat kestir süz diğer yazınızda bahsetmiştim başka peynir yiyemez olduk biz özlem hanım sanki arkadaş olduk gibi rahatım size karşı bu da sizden kaynaklanıyor tabii
YanıtlaSilNe guzel cok mutlu oldum boyle hissetmenize
SilGüzel görünüyor elinize sağlık :) banada beklerim http://feracelihanimkiz.blogspot.com.tr
YanıtlaSilTeşekkür ederim, hemen ışınlanıyorum senin bloguna da :)
SilEvet gercekten bende denedim oluyo cokda güzel olmuş Teşekkürler. ...
YanıtlaSilAfiyet olsun sevgiler
SilAfiyet olsun sevgiler
SilBen tencerenin agzini kapali koydum ya bisi olurmu
YanıtlaSilSulanır büyük ihtimalle
SilAyni tarif ayni yazı hamilelikte dahil olmak üzere sadece sevgili kısmı çıkarılarak nefis yemek tarifleri sitesinde de var. Gerçekten merak ettiğim için soruyorum ikisi ayni kişiye mi ait bu sitelerin ya da biri birinden mi kopyaladı çünkü resimler bile aynı.
YanıtlaSilEvet nefis yemek tariflerinde de yaziyorum :) ben yayinladim o tarifi de. Cok dikkatlisiniz 😍
SilSüpersin
SilGüzel yöntem.
YanıtlaSilya bnm normal fırınım yok davul firin kullaniyorum sutumde tencerede oylece duruyor ne yapmaliyim
YanıtlaSilDavul hic kullanmadim derece ayari yok mu
SilBende koydum ama fanli mi calistirmak lazim yoksa altli ustlumu calistirmak lazim acil yardim
YanıtlaSilAlt üst açtım ben çok da güzel oldu
SilFırin açık sekildemi icinde bekletyoz bir saat yoksa sadece firinimi isityoz acil cevap verirmisinz
SilBu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
YanıtlaSilTencerde yogurdum borcama döküp fırına koysam olurmu.birde Fırını oncefen mi ısıtıyoruz yoksa 75 dereceye ayarlayip direk yogurdu mu koyuyoruz.simdiden tesekkurler
YanıtlaSilDirekt koyabilirsiniz.
SilBen de az once yaptım insallah keçi sütüm boşa gitmez:(((
YanıtlaSilÖnce BuzDolabına koyup sonradan tekrar firinda yapmak lazim acaba???
YanıtlaSilTutmazsa direkt firina koyarsaniz daha iyi olur
Sil