Sabah erken saatte işe gittiğimizden dolayı bazen evde mini mini hazırladığım ekmek arası sandviçlerin dışında kahvaltı imkanımız olmuyor. Zira işte en yoğun olduğumuz an; sabah saatleri.
Yine böyle kafamın üzerindeki baloncukta; dumanı tüten
poğaçalar dolanırken sevgili Keriman Diril in tarifini yapmaya karar verdim.
Hakiki pastane poğaçası tadında ve kokusunda, fakatttt çok
daha sağlıklı. Defalarca kullanılmış yağ olmadan, hijyen konusunda
pimpiriklenmeden yapılmış çünkü :) Kilolardan bahsetmiyorum, o konu dışı :)
Malzemeler
2 Yemek kaşığı un (mayayı kabartmak için)
2+1 Yemek kaşığı şeker
1,5 su bardağı ılık süt
5 - 5,5 Su bardağı un (550 Gram) (Ben 5.5 su bardağı kullandım; Söke
un)
½ su bardağı sıvı yağ (Zeytinyağı kullandım)
½ su bardağı eritilmiş tereyağı
1 Paket İnstant – Kuru maya (10 Gram)
1 Yemek kaşığı tuz
2 yumurta(1 yumurtanın sarısı üstü için, 2 beyaz ve 1 sarı hamurun
içine)
1 Çorba kaşığı sıvıyağ (ben zeytinyağı kullandım) (üzerine sürmek
için)
İç Malzemesi
Peynir veya dilimlenmiş zeytin. (Ben 3 çeşit peynir koydum lezzetli olsun diye; biraz lor, Bergama tulumu, Ezine peyniri. Sonuç muhteşem)
Yapılışı
*1 Paket Kuru maya, 2 yemek kaşığı şeker ve 2 yemek kaşığı
unu derince bir kapta karıştıp üzerine ılık sütü döküyoruz ve kabarması için 15
dakika bekliyoruz.
*Süre sonunda; sıvı yağı, erimiş tereyağını, yumurtaları, 1
yemek kaşığı şekeri, 1 yemek kaşığı tuzu, elenmiş 550 Gram unu mayalı karışıma
azar azar dökerek, güzelce yoğurun.
*Yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp elimizle
düzleştirelim, iç malzemesini koyarak kapatalım ve elimizle yuvarlayıp üstten
bastıralım. Düz bir şekil verelim.
*Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı şekilde yerleştirelim
*Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı şekilde yerleştirelim
*1 yumurta sarısına, 1 yemek kaşığı sıvı yağ ekleyerek,
karıştıralım. Pağaçalarımızın üzerine sürelim. (Bu daha kolay sürememizi
sağlayacak aynı zamanda daha güzel kızarmasına yardımcı olacak)
*Çatal ile desen yapabilirsiniz, isterseniz çörek otu yada
susam serpebilirsiniz. (Ben her türlüsünü denedim ve hepsi enfes oldu)
*Fırına atmadan 15 dakika daha tepside kabarmasını
bekleyelim.
*180 derecede önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar
pişirelim. (yaklaşık olarak 35 dakika)
*Fırından çıkardıktan sonra, tepside bırakmayalım ki
terlemesin. Mümkünse ızgara teli üzerine alalım, çok sıcağı geçince de afiyetle
yiyelim.
Bir Gram bile kilo yapmaması dileği ile...
Not:
Ben fazla olan kısmını soğuduktan sonra ayrı ayrı
poşetleyerek buzluğa attım. Burnumda tüttüğü başka bir günde çıkarıp mikrodalga
da ısıtarak, yine posufuk pofuduk yedim.
Bu bakımdan çok işime yaradı, fazla fazla yapıp atıyorum
buzluğa artık.
Kuzum nasil canim istedi simdi:( bu aksam rejimin ilk gunu ve ispanakla basladim.sen de kalkmis pofidik pogaca diyorsun. Olmaz ki ama :)
YanıtlaSilBiz de ıspanak yedik bu akşam ama diyet değil böreğini :)
SilBize diyet falan sökmez :))
Çok güzel oluyor fıstık mutlaka yap sen de
SilDenedim gercekten cok guzel oldu.verdiginiz ölçülerde tam denk geldi.tesekkur ederim.
YanıtlaSilAfiyet olsun Zeynep Hanım. Ellerinize sağlık
Silteşekkürler,, şu an fırında ve nefis kokular mutfağımı sardı güzel olacak belli.
YanıtlaSilKaç tane çıkıyo
YanıtlaSilBenimkinden büyükçe 13 adet çıktı, dilerseniz daha ufak yapıp çoğaltabilirsiniz
SilEşim ne zamandır pastane poğaçası isteyip duruyordu ve denediğim tarifler bir türlü istediğim gibi olmuyordu. Ama bu tarif bir harika. Tam pastane poğaçası oldu. Şu an pişirdik yiyoruz bile. Kesinlikle çok başarılı bir tarif. Teşekkür ederim.
YanıtlaSilOhh supersiniz afiyet bal seker olsun. Cok sevindim sizin de begenmenize.
Silsevgiler
Denedim ve mükemmel oldu.Tarif çok güzel teşekkürler
YanıtlaSilEllerinize saglik begenmenize cok sevindim :)
SilBi deneyim inşallah güzel olur. Bi de zaten ınstant maya kullaniyoruz neden kabartıyoruz.
YanıtlaSilMaya ile yapinca kabarmasini bekleyince daha pufidik oluyor tavsiye ederim. Sonucu bekliyorum eminim harika olacak
YanıtlaSilEllerinize we kaleminize saglik.. Ben firini isitip kapattim we hamurun uzerine nemli bez serip orda mayalanmasini bekledim.. 3 kat sismisti.. 1.5 tepsi cikti.. Sucuklu,kasarli,zeytinli 3 cesit yaptim.. Kaynim pastanedekilerden guzel olmus dedi.. Esim bayildi.. Artik tek pogaca tarifim budur..
YanıtlaSilElleriniz dert gormesin harikasiniz. Bol iltifatli sofralariniz olsun insallah her daim
Siliyi bir site.
YanıtlaSilDenedim ve sonuc cok guzel.misafirlerim de cok begendi. Su an merak ettigim yarinda tazeligini koruyacak mi?
YanıtlaSilElbette, keyifle tüketebilirsiniz
Silmerhaba, tarifteki un miktarını tam anlayamadım 5,5 su bardağı (550 gr ) yazmışsınız. hangisi olacak acaba? 5,5 su bardağı 1 kilodan fazla yapar diye biliyorum. yardımcı olursanız sevinirim
YanıtlaSilSu ile karistiriyor olabilir misiniz. Olcu dogru mutfak terazisi ile olculdu
Sil