Un helvasını çok severim ama bunun yanında saatlerce karıştırmaktan
da nefret ederim. Kime sorsam 1 saat kavur diyor yok daha neler, çalışıyoruz
herhalde bir tatlıya bu kadar zaman ayırırsam yandık.
En sonunda pratik ve çok lezzetli tam kıvamında un helvama
kavuştum. Kavurma süresi 25 dakikaya indi, herkesten de tam not aldı.
Mutlaka deneyin ...
Malzemeler
200 Gram tereyağı
2 Su bardağı un
2,5 Su bardağı süt
1,5 Su bardağı toz şeker
1 Paket vanilin
Yapılışı
*Derince bir çelik tencereye unu ve tereyağını koyup, en
kısık ateşli ocakta, hiç durmadan kavurmaya başlıyoruz.
*Bu arada ayrı bir kapta süt, şeker ve vanilini, şekerler
eriyene kadar karıştırıyoruz. (Ocağa koymuyoruz, soğuk olarak karıştırmamız
yeterli)
*Un istediğimiz renge gelince (benimki 25 dakika sürdü) sütlü
karşımı tencereye ekleyip, ocağın altını açarak hızlıca karıştırıyoruz. (Kıvamını
alana kadar 3-4 dakika karıştırsak yeterli)
*Dinlenmesi için ocaktan alıp 5-10 dakika bekletelim.
*Sıra şekil vermeye geldi.
Bunun için birkaç yöntem var;
-Yemek kaşığının içine alıp başka bir kaşıkla üstüne
bastırabilirsiniz
-Tepsiye sıcakken yayarak, üstüne bastırabilir ve dilimleyerek
servis yapabilirsiniz
-Benim yaptığım gibi ufak kalıplara döküp ters çevirerek
şekil verebilirsiniz
Hepsi de harika...
Üzerine hindistan cevizi, tarçın ve ceviz çok yakışıyor
Afiyet olsun
Not:
-Ben ocağın altını arada hafif açıp, sonra kısarak kavurdum.
Önemli olan unu yakmadan istediğiniz renge getirmek. 25-30 dakikada benim
yaptığım gibi olacaktır
-Karıştırırken, tel çırpıcı kullandım, bu kaşık kullanmaktan,
daha az yoruyor
-Biz 2 kişi olduğumuz için yarım ölçü ile yapıyorum genelde,
resimdeki kalıp helvalardan 6 adet çıkıyor. Tam ölçü ile yaparsanız 12 adet
olacaktır.
Bayılırım un helvasına. Nefis olmuş. Eline sağlık :)
YanıtlaSilGüzel yorumun için teşekkür ederim, kolay ve çok lezzetli oldu, tavsiye ederim
SilElinize sağlık çok severim un helvasını az kavurmak çok iyi bunu deneyeceğim sevgiler
YanıtlaSilTesekkurler sonuctan beni de haberdar et olur mu :)
YanıtlaSil