İşyerinde bütün gün, gözümün önünden pufidik pufidik poğaçalar geçti durdu. Elbette ki eve gidince ilk işim peynirli ve zeytin ezmeli bu lezzetli poğaçaları pişirmek oldu.
Hazırlaması basit, araya sürdüğümüz tereyağından dolayı da milföy hamuru gibi kat kat oluyor, öyle löp diye midenize oturmuyor anlayacağınız.
İçinize sine sine pişirebilirsiniz, denedim ve çok memnun kaldım.
Malzemeler
20 Gram yaş maya (dilerseniz de 1 yemek kaşığı kuru maya)
1/2 Çay bardağı ılık su
1 Su bardağı süt
2 Tatlı kaşığı tuz
2 Çay kaşığı şeker
1 Adet yumurta (Sarısı üzerine sürmek için ayrılacak, beyazı hamurun içine konulacak)
1 Çay bardağı sıvı yağ (Zeytinyağı kullandım)
Aldığı kadar un (Benimki 4 Su bardağından azıcık daha fazla aldı)
60-70 Gram tereyağı (eritmiyoruz, oda sıcaklığında yumuşatıyoruz sadece)
Susam, çörek otu
İç Malzemesi
100 Gram beyaz peynir
Dilerseniz maydanoz
Dilerseniz; Zeytin ezmesi
Hazırlanışı
*Mayanın içine 1/2 çay bardağı ılık su koyup eriyene kadar karıştırıyoruz. 5 Dakika kabarması için bekliyoruz.
*İçine Süt, Tuz, Şeker, Yumurta Beyazı, Sıvı yağ, koyup karıştırmaya devam ediyoruz
*Unumuzu eleyerek içine karıştırıyoruz, ele yapışmayacak fakat çok sert de olmayacak hamurumuzu yoğuruyoruz.
*Hamuru 8 parçaya bölüp, her bir parçayı oklava ya da merdane yardımıyla açıyoruz (yaklaşık tabak büyüklüğünde)
*Sigara böreği keser gibi ister 12, isterseniz de 16 parçaya bölebilirsiniz (ben 16 parçaya böldüm)
*Geniş kısımlarına iç malzemesinden koyarak yine sigara böreği gibi saralım.
*Yağlanmış ya da yağlı kağıt konulmuş fırın tesisine uçları altta kalacak şekilde sıralayın.
*30 dakika kabarması için bekliyoruz
*Yumurta sarısının içine 2 yemek kaşığı zeytinyağı koyup kabaran hamurlarımızın üzerine sürüyoruz, susam ya da çörek otu serpiyoruz
*180 derece önceden ısıtılmış fırında üzeri kızara kadar pişiriyoruz. (benimki 45 dakika pişti)
Çıkardıktan sonra tepside bırakmayalım ki terlemesin, hemen ızgara telinin üzerine koyalım
İşte size çıtır çıtır ve lezzetli poğaçalar...
Afiyet olsun...
Not:
- Ben fazlaca yapıp soğuduktan sonra buzluğa atıyorum, sonra çıkarıp mikrodalgada ısıtınca ilk günkü gibi pufidik oluyor. Bu yüzden çok bereketli.
- İç malzemesini dilerseniz patatesli, ya da kıymalı yapabilirsiniz, hepsi de çok yakışacaktır.
- Açarken un yerine nişasta da serpebilirsiniz daha çıtır olacaktır.
- Tereyağından asla şaşmam ama daha rahat sürmek isterseniz Becel tarzı yağlar da kullanılabilir.
Akılınıza takılan herhangi bir şey olursa yorum bırakabilirsiniz
Keyifli sofralarınızın olması dileğiyle...
teyzeciğim bende model olarak bu puaçadan yapıyordum ama seninki kat kat daha güzel olmuş eline sağlık
YanıtlaSilTeyzelerin yaptığı herşey süper olur kandırma beni
Sil