Azmettim bu baklava hamurundan elimden geldiğince çok çeşit yapacağım. Peynirli Börek , Kuzu Etli Börek, Burma Baklava, hepsi süper oldu, o yüzden şimdi de en sevdiğim tatlıyı pişirme vakti geldi diye düşünüyorum.
Bu yufkalar hem çok ince hem de çok pratik tek dikkat edilmesi gereken kısım; çok çabuk kuruyup kırılıyor, o yüzden kullanırken havlu içinde saklamak size kolaylık sağlayacaktır.
Burma Baklava çıtır çıtır oluyor, Şöbiyet ise muhallebi de konmasından dolayı içi daha yumuşak. Bu farkı belirttikten sonra başlayabiliriz;
MALZEMELER
20 Adet Baklavalık Yufka (Tansaş tan Yedoy marka kullanıyorum)
50 Gram (1 Avuç Kadar) Antep Fıstığı Tozu (Aktar, Baklavacı yada Kuruyemişçilerde oluyor)
200 Gram Tereyağı
İç Muhallebisi
2,5 Su bardağı Süt
3 Yemek kaşığı irmik
Şurubu
2 Su bardağı Su
2 Su bardağı Şeker
2-3 Damla limon suyu
YAPILIŞI
- Öncelikle şerbeti yapalım ki, tatlı pişene kadar soğusun.
Şekeri, suyu tencereye koyalım orta ateşte kaynayıncaya kadar pişirelim, 5-6 dakika daha kaynattıktan sonra altını kapatıp, limon suyunu ekleyelim. Soğuması için kenara alalım
- Şimdi de iç muhallebisini hazırlayalım.
Süt ve irmiği tencereye koyalım, kaynayıp, yoğunlaşınca altını kapatıp soğumaya bırakalım. Çok katılaşmasını beklemeyin, zaten soğurken de sertleşecektir.
- Tereyağını eritelim, ilk yufkamızı tezgaha koyup her yerine değecek şekilde üzerine tereyağından serpelim (ben fırça yardımıyla yapıyorum)
- Üzerine 2. yufkayı koyup aynı şekilde yağlayalım, 20 yufka bitene kadar bu şekilde devam edelim. En üste yağ sürmeyelim.
- Ben uzunlamasına 3 parçaya bölüp, üçgen yapılabilecek ölçüde karelere böldüm. Siz daha ufak isterseniz (benimkinde; kişi başı bir şöbiyet doyurucu oldu) uzunlamasına 4 e bölüp daha ufak üçgenler elde edebilirsiniz elbette.
- Ufak karelerin içine biraz muhallebi biraz da antep fıstığı tozu koyup tepsiye yerleştiriyoruz. (Uçları açılmayacak şekilde üst üste koyuyoruz)
- Tüm yufkayı bu şekilde hazırlayıp tepsiye yerleştirince, kalan tereyağını süzgeçle süzerek tatlıların üzerine döküyoruz.
- Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında kızarana kadar yaklaşık 45 dakika pişiriyoruz.
- Fırından çıkınca 5 dakika dinlendirip, soğuk şerbeti üzerine döküyoruz. Üzerini asla kapatmadan (yoksa hamur olur) şerbetini çekmesi için bekliyoruz.
- Servis edeceğimiz zaman üzerine antep fıstığı tozu döküp, kendinizle gurur duyarak gülümseyebilirsiniz. İster dondurmayla isterseniz de kaymakla sunabilirsiniz.
Afiyet olsun
Notlar:
- 20 adet yufka olduğu için kızarmadan fırından almayın ki içi de pişebilsin. Kendi damak tadınıza göre isterseniz yufka sayısını azaltabilirsiniz. Ben başta 20 tane olduğunu öğrenince "yok canım, çok fazla" demiştim ama beğendim
- Tereyağını süzmeden koyarsanız, piştikten sonra üzerinde siyah parçacıklar olacaktır.
- Ben tam üçgen olmayan, artan parçaların içine biraz ceviz koyup onları da pişirdim ve şerbetledim. Bu yufkayı boş bile koysan çok lezzetli olacaktır kesinlikle.
- En sonda kalan şöbiyetlerin ucuna açılmasın diye ceviz parçası koyabilirsiniz, önemli olan kabarıp havalanmasın
- İçine irmikli muhallebi yerine kaymak koyanlar da var, fakat ben içinden akar diye tereddüt ettim. Kimileri muhallebiye şeker de koyuyormuş ama bence gereksiz zaten şerbetli bir tatlı olduğundan tatlınızı ağırlaştırabilir.
Emeklerinize sağlık,denemek isterim ben de...
YanıtlaSilbu bayram kesin yapacağım çok güzel görünüyor
YanıtlaSilEnfes oluyor simdiden afiyet olsun
SilEnfes oluyor simdiden afiyet olsun
Sil