8 Nisan 2014 Salı

KABAKLI BÖREK, BALKABAKLI, TATLI ,BÖREK, DEĞİŞİK, YÖRESEL, TRAKYA MUTFAĞI, TURUNCU BÖREK, BALKABAĞI, KABAK, TATLI, İKRAM, NE PİŞİRSEM

Mehmet dedenin hastalığı için Hereke'ye gittiğimiz gün Rahime teyzem kabaklı börek yapmıştı. Ömrü boyunca hiç tatmamış biri olarak yufkanın arasında, tatlı kabak bana ilginç geldi. Fakat 1. börekten sonra baktım 2.yi de afiyetle götürdüm.
Sevgilim geldiğimiz günden beri hadi kabak böreği yapalım deyip duruyor. Blogumu okuyanlar bilir, ne mutlu ki sürekli canı bir şeyler çeken bir sevgilim var. Sayesinde blog sahibi oldum.

Hafta sonu İstanbul dönüşü ona sürpriz olarak hazırladım, çok mutlu oldu, bıraksam tepsinin hepsini silip süpürecek. Hatta aramızda kalsın "sevdiğim, alıştığım şeylerin daha güzelini yapmak konusunda süpersin" bile dedi :) eee bu bile yeter :)

Buradan işin zor kısmını üstlenen anneciğime sevgiler gönderiyorum, sen olmasan kesinlikle bu kadar lezzetli olmazdı...

Malzemeler
750-800 Gram Bal kabağı
2 Su bardağı şeker
6 Adet yufka
1 Tas sıvı yağ

Kendi ölçümüzü kendimiz oluşturacağız;
Rendelenmiş kabağı su bardağına dolduruyoruz, elimizle bastırıp ezmiyoruz fakat boşluk kalmasın diye de birkaç kez masaya vuruyoruz. 
Bu şekilde tam doldurulmuş 4 Su bardağı rendelenmiş kabağa, 1 Su bardağı şeker koyacağız

Karıştırınca mutlaka tadın biz fazla tatlı sevmiyoruz az gelirse şeker miktarını arttırabilirsiniz. Bu ölçüyle içinizi baymayacak bir tatta oluyor

KABAKLI BÖREK, BALKABAKLI, TATLI ,BÖREK, DEĞİŞİK, YÖRESEL, TRAKYA MUTFAĞI, TURUNCU BÖREK, BALKABAĞI, KABAK, TATLI, İKRAM, NE PİŞİRSEM

Yapılışı
*Kabağın kabuğunu soyup ya rendeliyoruz ya da rondodan geçiriyoruz (çok ince olarak)
*Yufkayı tezgaha açıp 8 eşit parçaya bölüyoruz, her bir parçanın üzerine 1/2 yemek kaşığı sıvı yağ serpiyoruz.
***Tüm hazırlıklar bittikten sonra şekerleme işlemini yapıyoruz ve kabağın hepsini aynı anda şekerlemiyoruz
Bir kabın içine 4 su bardağını; elle bastırmadan, masaya vurarak rendelenmiş kabakla dolduruyoruz, içine 1 su bardağı da şeker döküp güzelce karıştırıyoruz.
*Kestiğimiz ve yağladığımız yufkaların geniş kenarına 1,5-2 yemek kaşığı kabak koyup rulo şeklinde sarıyoruz, daha sonra da kendi etrafında döndürüp minik gül şeklini veriyoruz
*Yağlanmış ya da yağlı kağıt serilmiş tepsiye sıralıyoruz, üstüne her yerine değecek şekilde sıvı yağ sürüyoruz

KABAKLI BÖREK, BALKABAKLI, TATLI ,BÖREK, DEĞİŞİK, YÖRESEL, TRAKYA MUTFAĞI, TURUNCU BÖREK, BALKABAĞI, KABAK, TATLI, İKRAM, NE PİŞİRSEM

*200 derecede önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz (benimki 45 dakikada pişti)

Soğuduktan sonra servise hazır.

Keyifli sofralarınız olsun...


Not:
*Kabağı şekerledikten sonra en kısa sürede kullanmak gerekiyor yoksa sulanıp, yapışık bir kıvama sahip oluyor. Hepsini aynı anda değil de kullanacağımız zaman bir kısmını şekerlemek size kolaylık sağlayacaktır.

*Kabağı rendelemek bir hayli zor aklınızda bulunsun. Biz bir kısmını rendeledik, rendelenmeyen ufak parçaları da rondodan incecik olana kadar geçirdik.

*Eğer ki kabağınız kalırsa bir tencereye 4 su bardağı kabağa, 1,5 su bardağı şeker koyup ocakta 20-25 dakika pişirip lezzetli bir tatlı elde edebilirsiniz. Üzerine tarçın ve ceviz koyarak afiyetle tüketebilirsiniz.


***Ben kabağı 1 Kg dan fazla almıştım. Bu yüzden ek olarak ufak bir tepsiye de alttaki kolay böreği hazırladım;

Malzemeler
4 Su bardağı kabak
1 Su bardağı şeker
15 Adet ceviz (rondodan geçirilmiş)
1 çay kaşığı tarçın
1 Adet yufka

Yapılışı
*1 adet yufkayı ufak parçalar halinde bölüyoruz, bir kısmını 2 katlı olacak şekilde yağlanmış minik bir tepsinin altına koyup, üzerine 1 yemek kaşığı sıvı yağ döküyoruz
*Rendelenmiş kabak, şeker, ince kırılmış ceviz ve tarçınla hazırladığımız için yarısını koyuyoruz
Yine parçalanmış yufkalarla üzerini kapatıp, 1 yemek kaşığı yağ ve 2. kat içi koyuyoruz
*Son kalan yufka parçalarıyla üstünü kapatıp, her yerine yağ sürüyoruz ve kesiyoruz
*200 Derecede önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz

KABAKLI BÖREK, BALKABAKLI, TATLI ,BÖREK, DEĞİŞİK, YÖRESEL, TRAKYA MUTFAĞI, TURUNCU BÖREK, BALKABAĞI, KABAK, TATLI, İKRAM, NE PİŞİRSEM

-Değişik bir lezzeti oluyor. İlk börek daha yumuşak, az önce verdiğim börek ise biraz daha çıtır oluyor.

KABAKLI BÖREK, BALKABAKLI, TATLI ,BÖREK, DEĞİŞİK, YÖRESEL, TRAKYA MUTFAĞI, TURUNCU BÖREK, BALKABAĞI, KABAK, TATLI, İKRAM, NE PİŞİRSEM

Kabakseverlere şimdiden afiyet olsun...

Tagged: , , , , , ,

4 yorum:

  1. Olsada yesek moduna geçtim resimleri görünce ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  2. eline sağlık annem bunu kat kat yapar tepside ocakta pişirir tadı gerçektende güzel oluyor bu şekildede denemek lazım sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. annen elde açma yapıyordur kesin, tadından yenmez :)

      Sil

Beğendin mi? Fikrini benimle de paylaş lütfen :)

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

Bumerang - Yazarkafe
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...