24 Şubat 2016 Çarşamba

sivas hurması, tarif, tatlı, ne pişirsem, kalbura bastı, misafir, ikram, bereketli, şekil vermek, kalbur, rende, bugün ne pişirsem

Kalburabastı tatlısını seviyorsanız, size ondan daha pratik bir tarif vereyim, Sivas Hurması. Kıyır kıyır, enfes bir lezzet, cevizleri arasına değil de içine ilave ettiğimizden daha kısa sürede hazırlanıyor.


Oğluma sevgiyle bakan Sivaslı Nuray ablamdan öğrenecek daha çok tarif var :)

Malzemeler

1 Çay bardağı sıvı yağ (çiçekyağı kullandım)
1 Paket tereyağı (250 Gram)
1 Paket kabartma tozu veya 1 tatlı kaşığı karbonat
1 Yemek kaşığı yoğurt
1 Adet yumurta
5,5 Su bardağı un
1 Su bardağı ceviz içi (dişe gelir büyüklükte kırılacak, ne un gibi ne de çok büyük)
1 Çimdik tuz

Şerbeti için

3,5 Su bardağı su
3 Su bardağı şeker
Yarım limon


Hazırlanışı

*Eritilmiş tereyağı, sıvı yağ, yoğurt, yumurta, kabartma tozu ve tuz güzelce karıştırılır.
*Üzerine un yavaş yavaş ilave edilir, kulak memesinden biraz daha sert bir hamur olana kadar yoğurulur. Undan una farkedeceği için, kontrollü koyalım.
*Rondoda çekilmiş ceviz içini de ilave edip güzelce yoğuralım. Ceviz içi her yere eşit olarak dağılsın.
*Ceviz büyüklüğünde hamur parçasını elimize alıp, uzunca yuvarlayalım, sonra da Kalbur yada rende üzerinde şekil verip, yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirelim.

sivas hurması, tarif, tatlı, ne pişirsem, kalbura bastı, misafir, ikram, bereketli, şekil vermek, kalbur, rende, bugün ne pişirsem

*Tüm malzeme bitene kadar aynı işlemi yapıyoruz. Ardından 200 derecede ısıtılmış fırında yaklaşık 45 dakika, üzeri hafif pembeleşene kadar pişiriyoruz.
*Bu arada biz de şerbeti hazırlayalım, şeker ve suyu koyup kaynatıyoruz, ocaktan almaya yakın kestiğimiz limonları da ilave ediyoruz ve altını kapatıyoruz.
*Fırından çıkan hurmaları ve şerbeti ılıyana kadar bekliyoruz. İkisi de ılık olacak bu önemli.
*Tatlıları borcama yerleştirdikten sonra şerbetini hepsine değecek şekilde dökelim, sığmazsa üst üste de koyabilirsiniz, dağılan bir tatlı olmadığı için sorun olmuyor.
*3-4 saat sonra servise hazır.


Not:
Sivas'ta bir değişik yapılma şekli de, cevizi içine değil de, kalbur üzerinde şekil verirken alt kısmına koymakmış. Bana içine ilave etmek daha pratik geldi.

Bu da şekil nasıl verilir videosu, arka fondaki oğlumun sıkılmış sesini duymayın ama :)


Yiyen herkesi gülümsetme garantisi var :)

sivas hurması, tarif, tatlı, ne pişirsem, kalbura bastı, misafir, ikram, bereketli, şekil vermek, kalbur, rende, bugün ne pişirsem

Keyifli sofralarınızın olması dileğiyle;

Sevgiler,

Tagged: , , ,

6 yorum:

  1. Ramazan-ı şerifte yaptım çok güzel oldu.Cevizi hamura koymak da çok pratik oldu. Yalnız şerbeti çok zor çekti belki de ununu fazla koyduğum için sertliğinden olabilir.Şerbeti çekebilmesi için tatlıyı sıcak fırında bekletmek zorunda kaldım buna rağmen dağılıp gitmedi..Bu da iyi oldu. Bir dahaki sefere daha yumuşak hamurla deniycem değilse de tatlı da şerbet de sıcak olmalı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elleriniz dert gormesin afiyet olsun. Siz dogru yapmissiniz serbeti cok fazla cekmiyor set bir yapisi oluyor. Kitir kitir agizda dagiliyor.
      Sevgiler

      Sil
    2. Elleriniz dert gormesin afiyet olsun. Siz dogru yapmissiniz serbeti cok fazla cekmiyor set bir yapisi oluyor. Kitir kitir agizda dagiliyor.
      Sevgiler

      Sil
  2. Teşekkür ederim evet ben şerbeti çeksin diye baya uğraştım ve çekti de ama gene de kıyır kıyır oldu. Güzel tarif...

    YanıtlaSil
  3. Keyifli sofra'da neler oluyor diye hep bakıyorum ama yeni bir tarif yok bir yıl oluyor neredeyse :(

    YanıtlaSil
  4. Haklisiniz :( ise basladim ev is arman hic bos vakit bulamiyorum.

    YanıtlaSil

Beğendin mi? Fikrini benimle de paylaş lütfen :)

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

Bumerang - Yazarkafe
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...