25 Haziran 2014 Çarşamba


Sema annem İzmir'e ziyaretimize geldi, pazarda minicik bamyaları görünce dayanamamış almış, fakat o kadar çok gezdik ki fırsat bulamadı pişirmeye :)

Gidince iş başa düştü diyerek ben pişirdim, enfes oldu.
Bu tarifi herkese tavsiye ederim. Hem inanılmaz lezzetli hem de müthiş faydalı. Özellikle çocukların sık yemesi gerekiyor.

Bamyanın 8 önemli faydası;
1.Kalp hastalığı riskini azaltır ve sindirim sistemi ile vücuttan dışarı zararlı toksinlerin atılmasını sağlar.
2.Ülseri önlemede önemli bir etkisi olan bamya, sindirim sistemindeki asidi nötralize eder.
3. Retinayı korur ve kataraktını önlemede büyük destek olur.
4.Stres ve depresyonu azaltırken, sinir sistemini korumaya da yardımcı olur.
5. İçerisinde bulunan C vitamini, güçlü bir bağışıklık sistemi oluşturmak için önemlidir.
6. K vitamini güçlü kemikler inşa etmek ve kemik yapısını korumak için gereklidir. Kan pıhtılaşma proteinlerinin üretimi için önemli bir etkendir.
7. Demir, kalsiyum, manganez ve magnezyum gibi mineraller ihtiva eder.
8. Kilo vermek isteyenler bamyayı tercih edebilir. Bamya, içeriğindeki yüksek lif oranı sayesinde tokluk hissi yaratır.



Malzemeler (3-4 Kişilik)
150 Gram kuzu kuşbaşı
250 Gram taze bamya
1 Adet kuru soğan
3 Adet domates
3 Çay bardağı su
10 Adet sarımsak
1/2 Çay bardağı zeytinyağı (yarım çay bardağı) (Eti pişirmek için)
İlave olarak 2 yemek kaşığı daha zeytinyağı (Yemeğin içine)
1/2 Çay bardağı limon suyu (yarım çay bardağı)
1/2 Su bardağı Sıcak su (yarım su bardağı)
Tuz

Yapılışı
*Bamyalar kuruyken sapına yakın olan kalın tüylerini temizleyelim, ıslanınca yapışacağından daha zor olacaktır.


*Ardından güzelce yıkayalım ve temiz bir bezin üzerinde kurumaya bırakalım

*Bu arada temizlenmiş fakat doğranmamış bütün soğanı, eti, 3 çay bardağı suyu ve yağı tencereye koyup orta ateşte, kapağı kapalı olarak etler yumuşayana kadar pişirelim (yaklaşık 25-30 dakika)


*Bamyaların sap kısımlarını konik olacak şekilde kesiyoruz. Biraz uğraştırıyor fakat başka türlü keserseniz ne yaparsanız yapın yapış yapış bir sıvı salacaktır.


*Domatesleri soyup yemeklik doğrayalım, sarımsakların kabuklarını çıkarıp 2 ye keselim, temizlenmiş bamyaları, limon suyunu ve tuzunu ekleyip geniş bir kapta güzelce harmanlayalım. Üzerini kapatıp mümkünse bir gece buzdolabında bekletelim.


*Pişireceğimiz zaman, soğanı et tenceresinden alarak bamyalı karışımı koyalım, üzerine malzemenin altında kalacak şekilde kaynar su koyalım (Ben 1/2 su bardağı koydum tam geldi, tabi domatesin ne kadar sulu olduğuna bağlı)


*Tuzunu kontrol edelim eksikse ilave edelim.
*Bamyalar yumuşayana kadar kısık ateşte pişmeye bırakıyoruz, yaklaşık 15-20 dakika sonra tencereye 2 yemek kaşığı zeytinyağı ilave ediyoruz. Benim yemeğim 35-40 dakikada pişti.


Keyifli sofralarınızın olması dileğiyle...

Afiyet olsun...

Not:
*Yemek pişerken çok karıştırmayalım ki bamyalar parçalanmasın
*Dilerseniz et yerine tavuk da koyabilir ya da etsiz de pişirebilirsiniz.
*Bamyalar ne kadar ufaksa, sap kısımlarını temizleme işlemi o kadar uzun sürüyor, fakat minik bamya da her zaman daha lezzetli oluyor.
*Limon suyu yemeğin sümüklenmesini önlüyor ve yemeğe enfes bir lezzet veriyor.
*Bamyanın içindeki yapışkan sıvı iliklerimizin yenilenmesi için çok gerekli maddeler içeriyor, biz konik şekilde keserek bunu bamyanın içine hapsediyoruz

İnşallah çok beğenirsiniz...

Tagged: , ,

9 yorum:

  1. En sevdiklerimden ve bu sabah aklıma gelmişti inanır mısınız, şimdi tam zamanı artık alınıp yapılmalı;) diye... Elinize sağlık, çok nefis görünüyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kalp Kalbe karşıymış demek ki. Tam zamanı şimdi çok lezzetli bamyalar gerçekten

      Sil
  2. Elinize sağlık çok lezzetli bir yemek gerçekten...yalnız bir gece neden beetiyoruz onu anlayamadım ben beetmeden yapıyorum limon suyu sayesinde uzamıyor gayet güzel oluyor..pişerken içine soğan kabuğu atmak da uzamamasını garantiliyor ama ben sadece limon suyu koyarak da sonjçtan memnunum...bamyaları yıkadıktan sonra mutlaka kurumasını beklemeliyiz özlem hanım bu püf noktasını vermiş :) mutlaka uyun derim..bamyaları ayıkladıktan sonra sirkeli suda yarı kıvamda haşlayıp süzerseniz dondurucuya koyabilirsiniz..kışın kullanacağınız zaman soğanı ve domatesi kavurup hemen dondurucudan çıktığı haliyle içine atıp hemen üstüne limon suyu ve sıcak su dökerek pişirirseniz aynı tazesi gibi ve pıratik bir yemem oluyor.tavsiye ederim şimdiden dondurucuya da koymanızı...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne kadar guzel bilgiler bunlar boyle. Ben 1 gece bekletiyorum cunku sarimsagin ve domatesin lezzetini bamyalar daha guzel cekiyor. Siz de bir deneyin derim ben :)
      Faydali bilgileriniz ve guzel yorumunuz icin cok tesekkur ederim

      Sil
  3. Bekleyince sünmez mi domatesin suyuyla birarada acaba? Ben zaten sarimsak bir dis koyuyorum ve bol soğan...bazen küçük bamya bulamadığımda uzun bamyayı ortasindan bicakla keserek küçülttüğüm de çok oldu ama kesinlikle uzamadılar...bir defasında bamyayı yıkadığımda,kurumasını beklemeden konik kestim ona rağmen uzamıştı o zaman emin oldum buradaki püf noktasının bamyanın kuru olması gerektiğini...çünkü kuruyken ortasından da bölseniz sünmüyor.buarada bugün sizin resmi görünce canım çekti hemen markete gidip aldım :)
    Bol soğanlı domatesli olunca etsiz de lezzetli oluyor...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bekleyince diriligini kaybetmiyor ve daha da lezzetli oluyor emin olun. Herkesin tarzi farkli ama sonuc olarak cok lezzetli bamya yemegi :)

      Sil
  4. Özlem hanım siz gerçekten faydalı bilgileri paylaşmak için buradasınız ve ben bu yüzden burayı takip etmeyi seviyorum...her tür yoruma açık olmanız, boş ego mücadelesi içinde olmak değil,kendiyle barışık olmanın sonucudur heralde...

    YanıtlaSil

Beğendin mi? Fikrini benimle de paylaş lütfen :)

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

Bumerang - Yazarkafe
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...