Makarnayı çok seven bir aile olarak Lazanya Tarifi yazmazsam ayıp etmiş olurum. Kıymalı bir içle hazırlanınca mantı gibi lezzetli oluyor.
Hem pratik bir yemek, hem de şık bir sunum, mutlaka deneyin derim :)
Ben 2 kişilik hazırladım ve baton kek kalıbında pişirdim. Siz daha fazla hazırlamak isterseniz ölçüleri aynı oranda arttırabilirsiniz.
Malzemeler
250 Gram kıyma
3 Yemek kaşığı sıvı yağ (zeytinyağı kullandım)
1 Adet soğan
3-4 Diş sarımsak
1 Adet büyük boy domates
Karabiber, Kimyon, Pul Biber, Kekik
Tuz
6 Adet Lazanya Yaprağı (haşlamaya gerek olmayan)
1-1,5 Su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
Başemel Sos Malzemeleri
2 Yemek kaşığı un
2 Yemek kaşığı tereyağı
2 Su bardağı süt
Tuz
Hazırlanışı
*Geniş bir tavaya yağımızı koyup ısıtalım, minik doğranmış soğanları ve sarımsakları kavuralım
*Rengi hafif değişince üzerine kıymayı koyup kavurmaya devam edelim
*Kıymayı tadalım eğer ki piştiyse, üzerine rendelenmiş domatesi döküp karıştıralım.
*Baharatlarını ve tuzunu da ekleyip, domatesin çiğ tadı gidene kadar pişirelim ve altını kapatalım
*Bu arada beşamel sosumuzu da hazırlayalım
Yağı tencereye koyup, unumuzu kavuralım, rengi hafif değişince sütü döküp, tuzunu atalım ve altını kısarak, hızlı hızlı karıştıralım ki topaklanmasın.
Hafif yoğunlaşınca altını kapatabiliriz, iyice katılaşmasını beklersek soğuduğunda çok katı olacaktır.
*Sosu; kalıbımızın altını ince bir şekilde kapatacak kadar döküyoruz.
*Üzerine lazanya yaprağını tek kat koyalım, üstüste gelmemesine dikkat edelim. Ben baton kek kalıbında; bir katı 1,5 yaprak ile kapatabildim. Önemli olan boşluk kalmadan ve üstüste koymadan kalıbı kapatabilmek.
*Üzerine her noktasına değecek şekilde beşamel sos sürüyoruz. Üzerine az miktarda rendelenmiş kaşar peyniri koyuyoruz.
*Kıymalı harcı 3'e bölelim ve ilk kısmını bu kata, her yerine eşit olarak dökelim.
*Sonra üzerine yeniden lazanya yaprağı, beşamel sos, kaşar peyniri ve kıymalı iç koyalım. Aynısını tekrarlayarak 3 kat kıymalı harç olacak şekilde koyalım.
*En üste lazanya yaprağı koyalım, beşamel sosun kalanını üzerine döküp 200 derecede önceden ısıtılmış fırında üstü pembeleşene kadar pişirelim.
*Fırından çıkarıp, kalan kaşar peyniri rendesini de koyup yeniden pişirelim. Ne zaman ki kaşarlar kızardı, o zaman yemeğimiz pişti demektir.
*10 dakika dışarıda dinlendirip, servis tabağımıza alalım. Soğutmadan yiyelim ki yağları donmasın.
Keyifli Sofralarınızın olması dileğiyle...
Afiyet olsun
Not:
Lazanya yapraklarını bazı arkadaşlarım haşlayarak koyuyorlar kenarları sert kalıyor diye. Eğer ki alt tabana ve yaprakların her yerine bol bol beşamel sos sürerseniz tam kıvamında pişecektir. Değmeyen bir nokta kalmaması önemli.
Garanti olsun isterseniz;
Kaynatıp, yağ ve tuz koyduğunuz suya 3 er 3 er lazanya yapraklarını koyup biraz haşlayalım, soğuk sudan geçirip, kevgirin kenarına asalım. Birbirinin üstüne gelirse yapışacaktır dikkatli olun.
Ardından kalıba sıralayabiliriz.
keyifli sofra yine is basinda :) ellerine saglik..
YanıtlaSilKeyifli sofra sevgilerini gönderiyor :)
SilÇok nefis görünüyor. Elinize sağlık. Bayılırım lazanyaya ama uzun zamandır yapmadığım için unutmuşum tarifini. Sizin tarifinizi deneyeceğim. Mutlu huzurlu sofralarınız olsun inşallah.
YanıtlaSilTesekkur ederim kadriye hanim. Deneyin cok lezzetli oluyor gercekten.
SilSevgiler gonderiyorum
Lazanyayı çok severim, uzun süredir yapmamıştım. Sizinkini görünce canım çekti ;)
YanıtlaSilİlham verdim desenize :) Siz de kıymalı mı yapıyorsunuz
YanıtlaSilYine dokturmussunuz ozlem hanim, bakmak bile cok lezzetli, en kisa zamanda markalasmalisiniz😃😄
YanıtlaSilSizinki daha çok kiymali böreğe benzemiş.tabii güzel bir börek :) ama lazanyada beşamel sos daha fazla ve akıcı,makarnasinin da yumuşak olmasi gerek.bu lazanya yapraklari haşlamalik yapilan türden değil ama kullanirken iliktan sicak bir suda bekleterek dizerseniz daha yumuşak ve yemek havasinda lazanya elde edersiniz.cok fazla pisirip kurutmaya da gerek kalmaz.
YanıtlaSil