Sevgili Serkan'ın bizi yemeğe aldığı gün yaptığı enfes tuzda balık 'ın tadı hala damağımızdayken, sevgilimin Hatay Reyhanlı'nın 'tuzda tavuk'unu görmesi;
geçen gün hediye olarak gelen kocaman Banvit Roaster'ın akıbetini belli etti.
Geçen sene gelen kocaman tavuğun içini doldurmuş ve fırında pişirerek bir ziyafet sofrası kurmuştuk. Bu sene de tuzlayalım bakalım.
Bu kadar tuz kullandığımıza bakmayın tavuk gayet tuzsuz oluyor, koyduğumuz tuz sadece yuva görevi görerek, hava almadan tavuğun kendi suyu ile pişmesini sağlıyor. O yüzden de kurumadan yumuşacık bir lezzet sunuyor bizlere.
Malzemeler
1 Bütün tavuk (Bizimki Banvit Piliç Roaster dı)
2 Paket kalın tuz (Billur tuzun 3 Kg lık Salamura Tuzunu kullandım)
3/4 Su bardağı su
2 Adet yumurta beyazı
Yapılışı
*Tavuğu tütsüleyip, güzelce yıkıyoruz
*Fazla suyunu süzüp, kuruluyoruz ve ayaklarını bağlıyoruz (pişerken bacakları ayrılıp tuzu çatlatmasın diye)
*Genişçe bir kabın içine tuzu, suyu ve yumurta beyazlarını koyup güzelce karıştırıyoruz.
*Fırın tepsisinin içine 1 parmak kalınlığında tuzu koyalım ve tavuğu yüzükoyun üzerine yerleştirelim
Tavuğu tuz ile sıvamadan önce en üste ufak bir parça yağlı kağıt koyalım ki, pişince; tuzundan kolayca ayrılsın
*Hiçbir açık nokta kalmayacak şekilde tavuğu tuz ile iyice kaplayalım
*200 derecede ısıtılmış fırında 2 saat pişiriyoruz.
*Fırından çıktıktan sonra kalın bir bıçak yardımı ile tuzunu tavuğa zarar vermeden kırarak çıkarıyoruz.
*Üzerindeki tuzu da silkeledikten sonra lokum gibi tavuğumuz servise hazır.
Not:
-Dilerseniz yağlı kağıdın altına defne yaprağı ve biraz baharat atabilirsiniz, ben tercih etmedim ve bu şekilde bile gayet lezzetliydi.
-Tuz ile kaplanınca biraz yüksek oluyor, o yüzden benimki fırının orta kısmına yerleşmedi, bir alt kısmına koydum.
-Dilerseniz parça tavuklarla bile çok güzel olacaktır.
Afiyet olsun...
haftasonu deneyeceğim, eline sağlık :)
YanıtlaSilÇok basit fakat lezzeti tam puan :) Şimdiden ellerine sağlık canım
SilMisafirlerime bu tarifle 2,5 kiloluk roaster kullansam,gene aynı şekilde 200 derecede 2 saatte pişer mi? daha fazla bekletsem kurur mu? Teşekkür ederim.
YanıtlaSilPiser daha fazla tutmayin
SilTeşekkür ederim.Misafirlerim çok memnun kaldı.Evet pişti yalnız benim tavuk,dondurucudan bir gece önce dolabın alt kısmına indirdiğim halde tam çözülmediği için başta 250 derecede tuttum yaklaşık 20 dakika sonra 200'e aldım tam iki saat durdu.Nar gibi kızarmıştı.Kurumadı.Böyle kızarmış sevenler çok az daha fazla tutabilir sanırım.
SilNormal tuz ile olmuyormu
YanıtlaSil