26 Haziran 2015 Cuma


Sevgilim bu hafta 5 kg çilek, 2 kg erik, 2 kg da vişne almış. Anlayacağınız bu haftayı reçel, marmelat haftası ilan etmiş bulunuyorum.
Alışkanlık oldu yakında Armi'den de reçel yaparsam hiç şaşırmayın o moddayım :)

Vişne normalde yenmeyecek kadar ekşi ve sevimsizken nasıl oluyor da reçeli bu kadar muhteşem oluyor anlamak mümkün değil. Evet çekirdek çıkarma kısmında "tövbe bir daha yaparsam" dediğim doğrudur ama 3,5 aylık bebişimin de bu düşünceye katkısı çok büyük :)

Lafı çok uzatmadan, rengi ile beni büyüleyen enfes tarifimize geçelim.

Şimdiden ellerinize sağlık...

Malzemeler
1 Kg vişne
1 Kg toz şeker
Çeyrek limonun suyu

Yapılışı
*Öncelikle vişneleri bol su ile güzelce yıkıyoruz
*Ardından saplarını ve çekirdeklerini ayıklıyoruz.
*Yüksekçe bir çelik tencereye vişnelerin yarısını üzerine şekerin yarısını, sonra yine kalan vişneler ve şeker olmak üzere kat kat döşüyoruz.


*Kapağını kapatıp mümkünse bir gece buzdolabında bekletiyoruz ki vişneler suyunu salsın.
*En küçük ocakta kaynayana kadar harlı şekilde pişiriyoruz. Kaynadıktan sonra kıvamını alana kadar ise kısık ateşte pişiriyoruz. Kaynadıktan sonra pişmesi; benim yaklaşık 50 dakika daha sürdü. Siz kendi istediğiniz kıvamda altını kapatabilirsiniz. Önemli olan porselen bir tabağa 1 çay kaşığı döktüğünüzde akışkan olmaması.


*Pişerken üzerinde oluşan köpükleri kevgir yardımı ile alalım ki rengi berrak olsun.
*Altını kapatacağımız zaman, limon suyunu ilave edip karıştıralım ve 5 dakika daha pişirelim.
*Eğer hemen kullanacaksak kavanozlara koyup, kapağını kapatmak için soğumasını bekleyelim. Saklayacaksak ise kavanozlara sıcakken koyup, kapaklarını sıkıca kapatıp ters çevirelim ki vakumlama yapsın. Kavanoz kapaklarının metal olmasına dikkat edelim tabi :)


Şimdiden afiyet olsun...

Çekirdekleri nasıl çıkardım;
Aslında çok olgunlaşmamış vişne ise sap kısmına yakın parmaklarınızın ucu ile bastırırsanız çıkacaktır. Fakat daha pratik bir yol isteyenler benim züccaciyeden aldığım bu sarımsak eziciden edinebiler, 7 TL ye aldım kendilerini. Basınca vişne üstte çekirdek altta kalıyor.



Bunu almak istemezseniz de mesela basmalı kaleminizin içini çıkarın, dış kısmını sap tarafına doğru bastırıp çekirdeği çıkarabilirsiniz.


Biraz zahmetli ama kesinlikle bu lezzete değer.

Tagged: , , , ,

3 yorum:

  1. Aynen bu şekde yapmak için soruyorum kıvamı koyu gibi görünüyor..Buzdolabında bekleyince sertleşiyor mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bu kıvam tam karar, buzdolabından bugün çıkarıp yedim süperdi, hiç tereddüt etmeyin

      Sil
    2. bu kıvam tam karar, buzdolabından bugün çıkarıp yedim süperdi, hiç tereddüt etmeyin

      Sil

Beğendin mi? Fikrini benimle de paylaş lütfen :)

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

Bumerang - Yazarkafe
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...