20 Aralık 2012 Perşembe


PROFİTEROL, TATLI, LEZZET, TARİF, YEMEK, EKLER, ÇİKOLATA

Hep anlatırlar zormuş da, teferruatlıymış da....

Siz hiçbirine inanmayın pişirmesi çok zevkli ve yemesi de çok lezzetli.

Hadi bugün hep beraber Profiterol yapıyoruzzzzzz....


İç Kreması için gerekli malzemeler

1/2 Kg süt
1 Su bardağı toz şeker
5 Çorba kaşığı un

1 poşet krem şanti
1/2 Su bardağı süt (Krem şantiyi hazırlamak için)

Kremanın hazırlanması

PROFİTEROL, TATLI, LEZZET, TARİF, YEMEK, EKLER, ÇİKOLATA

PROFİTEROL, TATLI, LEZZET, TARİF, YEMEK, EKLER, ÇİKOLATA

* Krem şanti hariç tüm malzeme tencereye konup karıştırılarak pişirilir.
* Kaynayıp Krema kıvamına gelince altını kapatıp soğutuyoruz.
* Başka bir kapta krem şantimizi 1/2 su bardağı süt ile koyu kıvamlı olarak hazırlıyoruz
* Soğuyan krema ile krem şantiyi karıştırıp, mikser yardımı ile iyice çırpıyoruz.

Üzerindeki sos için malzemeler;
Dr.Oetker Hazır çikolata sosu
veya benim gibi sosunu da kendiniz hazırlayabilirsiniz. Tarifi altta;

Üstü için çikolata sosunun hazırlanması

2,5 Çay bardağı süt
3/4 Çay bardağı toz şeker
1 Tatlı kaşığı mısır nişastası
1 Çorba kaşığı kakao
200 Gram çikolata

* Öncelikle süt ile şekeri kaynatıyoruz.
* Küçük bir kapta nişasta ve kakaoyu az su ile eritiyoruz ve kaynamış olan sütün içerisine döküyoruz.
* Bir - iki karıştırıp üzerine ufak ufak kırdığımız çikolataları ekliyoruz.
* Çikolatalar eriyene kadar iyice karıştıralım sonra altını kapatalım
* Soğumaya bırakalım.

Hamuru için gerekli malzemeler

1 + 1/4 Su bardağı su
1 + 1/4 Su bardağı un
4 Adet yumurta (oda sıcaklığında olacak)
1 Çay kaşığı tuz
1 Tatlı kaşığı şeker
180 Gram margarin

Soru :  1 + 1/4 ne demek : şu demek oluyor, 1 su bardağı koy artı 1 su bardağının çeyreği kadar daha koy !

Hamurunun Yapılışı

* Tencerenin içine suyu, tuzu ve şekeri koyup kaynatalım
* Margarini ilave edip eritelim
* Unu da koyup hızlı hızlı karıştıralım ki topak topak olmasın ve ateşi kısarak 10 Dakika daha karıştırarak pişirmeye devam edelim
* Tencereyi ocaktan alalım ve soğumaya bırakalım, hamurumuz ılıyınca(sıcak olursa yumurtalar içinde pişer) ilk yumurtayı içine kırıp tel çırpıcıyla iyice karıştırıyoruz.
* Yumurta tamamen hamurda kaybolunca 2. yumurtayı kırıyoruz. Bu şekilde yumurtaları tek tek ve iyice karıştırarak yediriyoruz.
Bu iş biraz zahmetli ama çok önemli !!!

PROFİTEROL, TATLI, LEZZET, TARİF, YEMEK, EKLER, ÇİKOLATA

* Fırınımızı ısınması için 175 dereceye ayarlıyoruz.

* Hamurumuz kıvam alınca sıkma poşetine koyup yağlı kağıt serilmiş fırın tepsimize ceviz büyüklüğünde sıkıyoruz. (bu malzemelerle ben de 38 adet profiterol çıktı, daha ufak sıkarsanız çoğalacaktır.)


PROFİTEROL, TATLI, LEZZET, TARİF, YEMEK, EKLER, ÇİKOLATA


PROFİTEROL, TATLI, LEZZET, TARİF, YEMEK, EKLER, ÇİKOLATA

* Fırına atıyoruz , ilk 30 dakika çok önemli eğer kapağını açarsanız söner ve tekrar kabarmaz.
Yaklaşık olarak 1 saat pişiyor, siz yine de kontrol edin rengi değişecek iyice kabarıp mis gibi kokular salacak. Eğer 1 saat sonra çıkardığınızda sönmeye başlarsa bi 5 dakika daha pişirirseniz tekrar eski formuna kavuşacaktır endişe etmeyin.


PROFİTEROL, TATLI, LEZZET, TARİF, YEMEK, EKLER, ÇİKOLATA

PROFİTEROL, TATLI, LEZZET, TARİF, YEMEK, EKLER, ÇİKOLATA

* Hamurlar pişip soğuduktan sonra bir ucundan ikiye kesiyoruz ama hepsini değil , bir tarafı bitişik kalacak, tamamen ayırmayacağız. Zaten ortası boş ve kabarık oluyor.


PROFİTEROL, TATLI, LEZZET, TARİF, YEMEK, EKLER, ÇİKOLATA

PROFİTEROL, TATLI, LEZZET, TARİF, YEMEK, EKLER, ÇİKOLATA

* İçine kremamızı koyuyoruz kapatıp tepsiye sıralıyoruz. 1 gün buzdolabında üzerini strech ile kapatıp bekletirsek tadı enfes oluyor. Servis yapacağımız zaman üzerine sosumuzu dökelim.

Bakın ne kadar kolaymışşşş ....

PROFİTEROL, TATLI, LEZZET, TARİF, YEMEK, EKLER, ÇİKOLATA

Afiyet olsun asla ama asla kilo olmasın ....

    Tagged: , ,

    7 yorum:

    1. Profiterol, yıllarca benim için Beyoğlundaki İnci Pastanesi oldu. Yolum düşmese bile düşürür yerdim mutlaka. Ama artık bu lezzeti anlaşılan o ki, eşimin yaptıklarında fazlasıyla alabileceğim. Ne mutlu bana. Gerçekten birileri eve ziyarete gelsin de profiterol yapalım diye bahane yaratacağım sanırım:)) Biliyorum şu an içinden zaten senin için yapıyorum diyecektir:))
      Varlığın ve hayatıma kattığın gökkuşağının bütün renkleri için teşekkür ederim. Kalpten yaparak sunduğunuz tatlar damakta yer bırakıyor. Bence deneyin hak vereceksiniz. Afiyet olsun. Siz gene de sporu da ihmal etmeyin:))

      YanıtlayınSil
      Yanıtlar
      1. Bu kadar iltifatı kim alsa pastane açar inan ki ,
        Afiyet olsun senin gibi seçici birinin yaptıklarımı beğenmesi zaten büyük başarı benim için

        Sil
    2. müthiş tatlar ve tatlılar, bukadarını beklemiyordum doğrusu bunu ticari olarak değerlendirmek gerektiğini düşünüyorum :) , ellerine sağlık özlem sen her tatlıyı çok güzel ve lezzet dolu yapıyorsun, ayrıca çok iyi bir yardımcın olduğunu düşünüyorum, bu arada özsüt, hasan usta vb tatlıcıları hayatımızdan çıkardık :) mustafada hiç tanımicak onları, en azından kız arkadaşı olana kadar. unutmadan sanada bir isim buldum ÖZTAT :) herşey için teşekkürler..

      YanıtlayınSil
      Yanıtlar
      1. Bak şimdi şımarırım ... Sizlere güzel tatlılar yapmayı çok seviyorum. Mustafa için de ilginç tatlar düşünüyorum siz hiç korkmayın

        Sil
    3. Bütün samimiyetimle yazıyorum,eşinin seni takdir etmesini aüğayarak okudum,onun kıymetini bil ne mutlu sana, kıymet bilen bir eş herkese nasip olmaz Allah nazarlardan korusun sizi...

      YanıtlayınSil
      Yanıtlar
      1. :)) ne kadar samimi bir yorum bu boyle. Esim dünyanin en zarif, anlayisli insanidir. Beni cok mutlu ediyor. Insallah ben de onu her daim mutlu edebilirim

        Sil
      2. :)) ne kadar samimi bir yorum bu boyle. Esim dünyanin en zarif, anlayisli insanidir. Beni cok mutlu ediyor. Insallah ben de onu her daim mutlu edebilirim

        Sil

    Beğendin mi? Fikrini benimle de paylaş lütfen :)

    Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

    Bumerang - Yazarkafe
    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...