14 Aralık 2012 Cuma


Şimdi gelelim şöyyle inanılmaz lezzetli , ilgi çekici, vurucu pilav tarifine.

Evlendiğimde herkes (özellikle annem ve teyzem) yemek yapmakta çok zorlanacağımı düşünüyordu
(eşimin ; bu yaşa gelmiş bir yemek yapmayı öğretmemişsiniz diyeceğini düşünüyorlardı sanırım), 

Suç benim elbette, çünkü ne zaman lafı açılsa asla yemek yapmam, hatta kadın tutar tüm yemekleri ona yaptırırım dedim yıllarca. :))

İlk yemeğimin ne olacağını herkes dört gözle beklerken sıradan birşey yapsam istediğim etkiyi bırakamayacaktım, bu yüzden ilk cümlemde vurucu kelimesini kullandım, benim için Perde Pilavı gerçekten bu anlamda vurucu oldu.

Merakla bekleyen kime söylesem ilk cümlesi  "aaa biz bilmem kaç yıllık evliyiz, daha hiç pişirmedik, aferin" oldu

İşte tam da buydu başarmak istediğim. Tüm yaptıklarımdan sonra artık herkesin güveni tam yemek konusunda, asıl en keyif aldığım başarı budur.

Düşünün üzerinde kızarmış bademler, pişmiş çıtır çıtır hamurun içinde tavuklu pilav,üfff anlatması bile iç gıcıklayıcı...

Hayat hikayemi geçip ,Tarifimize gelelim,

Hamur için malzemeler

3 adet yumurta
1,5 kahve fincanı sıvı yağ (ben zeytinyağı kullandım)
1,5 Kahve fincanı yoğurt
2 çorba kaşığı margarin
Aldığı kadar un
Tuz

Pilav için malzemeler

1 Adet orta boy tavuk 
3 Su bardağı pirinç
4,5 Su bardağı tavuk suyu
Tereyağı, sıvı yağ
Tuz, Karabiber

1 Su bardağı badem


Hazırlık
Bademler sıcak suya konup, kabukları soyulur

Yapılışı

-İlk önce genişçe bir tencereye su ve tavuğumuzu koyup pişiriyoruz.

Eğer düdüklü de yapacaksanız, 
6 Su bardağı soğuk suyu, tavuğumuzu ve bir tatlı kaşığı tuzu düdüklü tencereye koyup kapağını kapatıyoruz. 
Ventili sonuna kadar açıkken yüksek ateşte kaynayıp , düdüğünden buhar çıkınca, ocağı iyice kısarak düdüğünü indiriyoruz (benimkinde ventili 1. dereceye alıyoruz; Karaca düdüklü tencere kullanıyorum)
Bu andan itibaren tam 30 dakika tutuyoruz vee ta tammm harika; pişti bile.

-Tavuğumuzu didikliyoruz.

-Tereyağı ve sıvı yağı koyarak pirincimizi kavuralım, tavuk bulyonu koyup ezelim, üzerine tavuk suyunu ve tuzunu koyup kısık ateşte pişirelim (Tuza dikkat , tavuk bulyon da tuzlu) Demlenmeye bırakalım.

-Biz bu arada soyulmuş bademlerimize az tereyağı koyup hafif ateşte pembeleşinceye kadar kavuruyoruz.
Üstünü süslemek için birazını ayıralım, birkaç tane de siz tadın, çok lezzetli oluyor  :)

-Didiklediğimiz tavuklara damak tadınıza göre tuz ve karabiber koyuyoruz , bademleri de ekleyip üzerine pilavı döküyoruz, şimdi iyice karıştıralım.

-Hamur için gerekli olan malzemeleri iyice karıştırıp yoğuralım, kulak memesi kıvamına gelince ister tüm bezeyi tezgaha un dökerek merdaneyle açalım  , 

Daha kolay olur diyorsanız biri küçük biri daha büyük 2 beze koparıp tezgaha un dökerek açalım. Biri tencerenin içine diğeri de tencerenin ağzına kapatılacak.

(Ben tek beze açıp tencerenin içini ve malzemeyi koyup ağzını kapattım)

-Fırına girecek gibi bir tencere bulalım(Emaye ya da bakır) ve içini margarinle iyice yağlayalım
3-5 dakika buzdolabında bekletelim ki yağ biraz donsun

-Kavurduğumuz bademleri, yağladığımız tencerenin dibine ve isterseniz kenarlarına , kolayca yapıştırıp dekoratif şekilde süsleyelim

-Açtığımız hamuru bademlerin üstüne tencereye dikkatlice yayalım, tencerenin kenarlarından sarksın (Tek bezeden yaptıysak üstünü kapatacak kadar sarkması lazım)

-İçine yaptığımız pilavı koyup hamurla güzelce üstünü kapatıyoruz.

-Önceden 200 derecede ısıttığımız fırında nar gibi kızarana kadar pişirin.

Not

Hepsini aynı gün yapmak bayağı zamanınızı alıyor, birgün önceden tavuğu haşlayıp didiklerseniz yapım sürenizi kısaltabilirsiniz hem de çok yorulmamış olursunuz. 

Tencereniz fırına girebilecek gibi olsun, Kulplarına da dikkat edin yanmasın.




Tagged: , ,

3 yorum:

  1. Çok lezzetliii

    YanıtlaSil
  2. ilk yemeğinin perde pilavı olduğunu duyunca bende şaşırdım çok güzel görünüyor en kısa zamanda deneyeceğim

    YanıtlaSil

Beğendin mi? Fikrini benimle de paylaş lütfen :)

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

Bumerang - Yazarkafe
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...