28 Mayıs 2014 Çarşamba


Pişerken tepside yayıldığı için adı Perişan ama ben her defasında adını unutup rahmetli Macit babam gibi Peşmerge diyorum :)
Sema annem her İstanbul'a gittiğimizde pişirir, ben gidememişsem bile mutlaka İzmir'e de gönderir. 

Az şekerli, tadını; koyduğumuz kayısı ve kuru üzümden alıyor. Çocuğum hep böyle şeyler yiyor diyenler için de ideal çünkü vitamin bombası :)

Sema annemin göz kararı verdiği ölçüleri mutfak terazisinde ölçerek sizlere yazıyorum, umarım siz de bizim kadar çok seversiniz...

Malzemeler
3 Yumurta
1 Su bardağı şeker (175 Gram)
1 Su bardağı sıvı yağ (165 Gram) (zeytinyağı ve ayçiçek yağını karıştırdım)
3 Su bardağı Un 300 Gram)
1 Su bardağı ufak kırılmış ceviz içi (100 Gram)
17 Adet Kuru kayısı (150 Gram)
1 Su bardağı kuru üzüm (150 Gram)
1 Tatlı kaşığı karbonat (5 Gramlık paket)
1/4 Limon suyu
170 Derecelik önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 35-40 dakika pişir.

Hazırlık
Cevizler dişe gelecek şekilde kırılır
Kuru kayısılar yıkanarak, ufak ufak doğranır


Kuru üzümler yıkanarak, sıcak suyun içine konur. 10 dakika bekletildikten sonra kurulanır.
Bir kaba az miktarda un konulur, kayısı, üzüm ve cevizler içine atılarak karıştırılır. Her yanı hafifçe unlanır ki, pişerken dibe çökmesin.


Yapılışı
*Yumurtalar ve şeker köpük köpük, krema haline gelene kadar mikserle çırpılır
*Yağ eklenir, karıştırılmaya devam edilir
*Karışıma, un elenir, karbonat konur ve karbonatın üzerine çeyrek limon sıkılır. Kek hamurundan daha yoğun, kurabiye hamurundan daha yumuşak oluyor


*Hafifçe unlanmış ceviz, kuru üzüm ve kuru kayısı ilave edilerek kaşık yardımıyla güzelce karıştırılır
*Yağlı kağıt konmuş tepsiye, dolu dolu birer kaşık karışımdan koyuyoruz, fakat aralık bırakın çünkü adı gibi perişan şekilde yayılıyor :) Yoksa pişerken birleşirler :)


*170 derecede önceden ısıtılmış fırında rengi değişene kadar yaklaşık 35-40 dakika pişiriyoruz.
*Fırından çıkınca mümkünse ızgara telinin üzerine alalım ki terlemesin.


Soğuyunca servise hazır

Kurabiye canavarının yediklerine benzeyen, atom bombası gibi bu tarifle güzel iltifatlar almanız dileğiyle...

Afiyet olsun...



Tagged: , , , ,

0 yorum:

Yorum Gönder

Beğendin mi? Fikrini benimle de paylaş lütfen :)

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

Bumerang - Yazarkafe
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...