5 Eylül 2013 Perşembe


Burma baklava yapmaya ne dersiniz. Hem kolay(1 saatte hazırladım ve pişirdim), hem üstü çıtır çıtır, hem de süper lezzetli...

Baklavayı işe getirdim şimdi herkes kalanını yemek için akşama bize gelmeyi teklif ediyor, o derece beğenildi.

Baklavalık yufkayı daha önce de börekte kullanmış ve çok memnun kalmıştım. Baklava da enfes oldu. Bundan böyle daha değişik tariflerde de kullanmayı düşünüyorum.

Ölçüler tam kararında, şerbeti ne hafif ne de insanın içini bayacak gibi.
O zaman gönül rahatlığı ile tarifime geçebilirim.

Malzemeler
1 Paket Baklavalık yufka (Tansaş'tan Yedoy markalı olanı kullanıyorum)
3 Su bardağı ceviz içi
2 Yemek kaşığı susam (isteğe bağlı)
1 Paket tereyağı (250 Gram)

Şerbeti için
2 Su bardağı şeker (silme doldurulacak)
2 Su bardağı su
1 Adet karanfil
4-5 Damla limon suyu

Hazırlanışı
-Karanfil, şeker ve suyu bir tencereye koyup kaynatıyoruz, bir süre kaynadıktan sonra içine limon suyunu sıkıp, bir-iki dakika daha kaynatıp, ocaktan alıyoruz. 
–Şerbeti, baklavanın üstüne soğuk dökeceğimizden mümkünse üstünü açık bırakıp, soğumasını sağlıyoruz.
-Tereyağını eritiyoruz
-Cevizleri dişe gelecek şekilde kırıyoruz, susamla karıştırıyoruz.



-Yufkayı tezgaha açıp, üzerine tereyağını serpiyoruz



-İkinci yufkayı da onun üzerine koyup onun da üzerini yağlıyoruz ve cevizli, susam karışımını koyuyoruz

 -Yufkanın kısa kenarından başlayarak oklavaya sarıyoruz



-Sağından ve solundan sıkıştırarak, yufkayı büzdürüyoruz, dikkatlice oklavadan yağlanmış tepsiye çıkarıyoruz.



-İç bitene kadar yufkalara sırasıyla aynı işlemleri uyguluyoruz
-Kalan tereyağını, tepsideki baklavaların hepsine değecek şekilde, üzerine dökelim



-180 C derecede ısıtılmış fırında kızarana kadar pişiriyoruz. (yaklaşık 40-45 dakika)
-Fırından çıkardıktan sonra 10 dakika dinlenmesi için bekliyoruz



-İstediğimiz boyutta kesiyoruz ve soğumuş şerbeti üzerine döküyoruz.



-Üstünü sabaha kadar açık bırakıyoruz, o da güzelce şerbetini içine çekiyor bu arada.

Baklavamız hazır, ellerimize sağlık.


Püf noktaları
-Şerbet kesinlikle soğuk olmalı
-Baklavayı fırından çıkarır çıkarmaz (çok sıcakken) şerbetlemeyin, mutlaka 10 dakika bekletin
-2 kat yufka tam karar, tereddüt etmenize gerek yok
-Üstüne yapışmaması için oklavayı elimizle yağlıyoruz
-Oklava ne kadar ince olursa, büzmelerin kalınlığı da o kadar ince olacaktır
-8 Adet burma çıktı benim malzemelerle (16 Adet yufka), kare borcama sığdı
-Yufkayı Tansaş’tan aldım, markası YeDoy
-Yufkanın üzerini açık bırakırsanız çabucak kuruyup kırılacaktır, ben her aldığım yufkadan sonra üzerini örttüm
-Susamı az kavurup, ezerseniz daha kokulu bir tat bırakacaktır. 



Tagged: , , ,

15 yorum:

  1. Ellerine sağlık çok güzel tarife bayıldım sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. Yanlız bu kelime doğrulamısı gibi olay çok sinir bozucu gerçekten.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaa sorma ben de gıcıgım kendisine, ne yapmali arastirayim bakalim. Ama sen yine de yorum yazmaya devam et bence :))

      Sil
    2. Kelime doğrulamayı kaldırdım, uyarın iyi oldu

      Sil
  3. şerbet arttı mı, yoksa bu sayıya tam mı geliyor?

    YanıtlaSil
  4. peki tşk. deneyeceğim bugün
    yağı yarım paket mi kullanayım?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yağ 1 paket kullanılıyor; 250 Gram.
      Geçen gün daha ince oklava ile yaptım, içimde vardı, daha fazla yufka kullandım. Yine de yağı ve şerbetini aynı ölçüyle yaptım enfesti. Kare borcam tepsiye bu ölçüler tam kararında

      Sil
  5. tamamdır, teşekkür ediyorum cevaplarınız için

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zevkle...
      Kim yediyse bayıldı, tarifteki gibi yaparsanız (yufka da cok mühim tabii) hiç kuşkunuz olmasın harika olacaktır.

      Sil
  6. Tam yediklerime dikkat etmeye başlıyorum. Kimi kaymaklı tatlı getirir, kimi pasta, kimi de burma kadayıf yapar. İmdaaaaattt...
    Ahahahaaaaaaaa... :)))))))))))
    Deneyeceğim çok basit anlatmışsınız deneyeceğim.
    :)

    YanıtlaSil
  7. Hepimiz sizin icin tetikte bekliyoruz :)) denemenizi tavsiye ederim çıtır çıtır harika bir lezzet

    YanıtlaSil
  8. Merhaba Özlem hanim,yazi tarzınıza bayılıyorum desem tam yeridir.Hem bu blogda hem de seyahat blogunuzda her şeyi en ince ayrıntısına kadar yazmanız çok güzel ve çok yararlı.Ellerinize emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cok tesekkur ederim, ne guzel bir yorum bu boyle 😍
      Sevgiler

      Sil

Beğendin mi? Fikrini benimle de paylaş lütfen :)

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

Bumerang - Yazarkafe
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...