İşten çıktım alelacele alışveriş yapıp, attım kendimi
mutfağa.
Sevgili ne zamandır tarif etmekte bu yemeği “Aşkım hani delik oluyor da içine püre konuyor, ondan yapsana” diye :)
Sevgili ne zamandır tarif etmekte bu yemeği “Aşkım hani delik oluyor da içine püre konuyor, ondan yapsana” diye :)
Yaptım enfes oldu, elimde olsa her gün pişireceğim, o kadar
beğendik. İltifat mercii babama da götürdüm “Bu kızın içinde doğuştan bir aşçı
var” demiş. Eee daha ne olsun di mi ama...
Malzemeler
Köfte için
1/2 Kg Kuzu ve
dana karışık kıyma
6 Yemek kaşığı
galeta unu veya 4-5 dilim bayat ekmek içi (galeta unu ile yaptım)
1 Adet yumurta
Karabiber, Pul
Biber, Kimyon, Karbonat (1 er çay kaşığı)
1 Adet rendelenmiş
kuru soğan (büyükçe olsun)
Tuz
Püre için
6 Adet ufak
patates
2 Yemek kaşığı
tereyağı
1 Su bardağı süt
Tuz (1.5 tatlı
kaşığı koydum, siz tadarak ekleyin)
Sos
1 Yemek kaşığı
salça
1 Su bardağı su
Kekik, Tuz
1/2 Su bardağı
kaşar rendesi
Hazırlanışı
-Öncelikle
patatesleri genişçe bir tencereye koyalım ve üzerini geçecek kadar kaynamış su
dökelim. Orta ateşte, kapağı yarı kapalı, çatal rahatça batacak kadar
yumuşayana kadar pişmeye bırakalım
-Köftelik
malzemeleri karıştırıp, güzelce yoğuralım
-Yumurtadan az
büyük parçalar koparıp, dibi düz, kenarları yüksekçe, kase gibi şekil verelim
(çok kalın olursa sırf et olur, ince olursada dağılabilir)
-Yağlı tepsi veya
borcama sırayla dizelim ve 180 derecede ısınmış fırında köfteler pişene
kadar(yaklaşık 40 dakika) tutalım.
(Asla mikser
kullanmıyoruz yoksa sakız gibi yapış yapış olur. Ya çatal ya da patates ezeceği
kullanıyoruz)
-Köfteler pişince
fırından çıkarıp çukurları bolca püre ile dolduruyoruz.
-Sosu hazırlayıp köftelerin üzerine ve tepsiye döküyoruz (köfteler kurumasın diye) ve yine fırına koyup, püre pembeleşinceye kadar (yaklaşık 20 dakika) pişmeye bırakıyoruz.
-Sosu hazırlayıp köftelerin üzerine ve tepsiye döküyoruz (köfteler kurumasın diye) ve yine fırına koyup, püre pembeleşinceye kadar (yaklaşık 20 dakika) pişmeye bırakıyoruz.
-En sonunda çıkarıp
üzerine kaşar rendesi koyup, üzeri kızarana kadar (yaklaşık 20 dakika kadar)
pişirip, fırından çıkarıyoruz.
Meşakkatli gibi
gözükse de sizi yormuyor ve bu lezzete kesinlikle değer.
Notlar:
Püre biraz fazla
geldi, onu da yemeğin yanında servis ettim, keyifli oldu. Siz tam gelmesini isterseniz
4 patatesten yapabilirsiniz.
Köfteler
kurumadan, kaşarlar kızarsın diye bir süre sadece fırının ızgarasını
çalıştırdım
Cok lezzetli
YanıtlaSil