3 Eylül 2013 Salı


Sevgilinize sunumu ve lezzeti tartışılmaz güzellikte bir yemek yapmaya ne dersiniz.

İşten çıktım alelacele alışveriş yapıp, attım kendimi mutfağa.
Sevgili ne zamandır tarif etmekte bu yemeği “Aşkım hani delik oluyor da içine püre konuyor, ondan yapsana” diye :)

Yaptım enfes oldu, elimde olsa her gün pişireceğim, o kadar beğendik. İltifat mercii babama da götürdüm “Bu kızın içinde doğuştan bir aşçı var” demiş. Eee daha ne olsun di mi ama...

Malzemeler

Köfte için
1/2 Kg Kuzu ve dana karışık kıyma
6 Yemek kaşığı galeta unu veya 4-5 dilim bayat ekmek içi (galeta unu ile yaptım)
1 Adet yumurta
Karabiber, Pul Biber, Kimyon, Karbonat (1 er çay kaşığı)
1 Adet rendelenmiş kuru soğan (büyükçe olsun)
Tuz

Püre için
6 Adet ufak patates
2 Yemek kaşığı tereyağı
1 Su bardağı süt
Tuz (1.5 tatlı kaşığı koydum, siz tadarak ekleyin)

Sos
1 Yemek kaşığı salça
1 Su bardağı su
Kekik, Tuz

1/2 Su bardağı kaşar rendesi


Hazırlanışı
-Öncelikle patatesleri genişçe bir tencereye koyalım ve üzerini geçecek kadar kaynamış su dökelim. Orta ateşte, kapağı yarı kapalı, çatal rahatça batacak kadar yumuşayana kadar pişmeye bırakalım
-Köftelik malzemeleri karıştırıp, güzelce yoğuralım
-Yumurtadan az büyük parçalar koparıp, dibi düz, kenarları yüksekçe, kase gibi şekil verelim (çok kalın olursa sırf et olur, ince olursada dağılabilir)


-Yağlı tepsi veya borcama sırayla dizelim ve 180 derecede ısınmış fırında köfteler pişene kadar(yaklaşık 40 dakika) tutalım.


-Bu arada pişen patatesleri soyup ezelim, tencereye yağı koyup, patatesleri bir süre karıştıralım, üzerine soğuk sütü döküp pişirmeye devam edelim, püre kıvamına gelince tuzunu ilave edip, altını kapatalım


(Asla mikser kullanmıyoruz yoksa sakız gibi yapış yapış olur. Ya çatal ya da patates ezeceği kullanıyoruz)
-Köfteler pişince fırından çıkarıp çukurları bolca püre ile dolduruyoruz.
-Sosu hazırlayıp köftelerin üzerine ve tepsiye döküyoruz (köfteler kurumasın diye) ve yine fırına koyup, püre pembeleşinceye kadar (yaklaşık 20 dakika) pişmeye bırakıyoruz.


-En sonunda çıkarıp üzerine kaşar rendesi koyup, üzeri kızarana kadar (yaklaşık 20 dakika kadar) pişirip, fırından çıkarıyoruz.


Meşakkatli gibi gözükse de sizi yormuyor ve bu lezzete kesinlikle değer.

Notlar:
Püre biraz fazla geldi, onu da yemeğin yanında servis ettim, keyifli oldu. Siz tam gelmesini isterseniz 4 patatesten yapabilirsiniz.

Köfteler kurumadan, kaşarlar kızarsın diye bir süre sadece fırının ızgarasını çalıştırdım

Tagged: , ,

1 yorum:

Beğendin mi? Fikrini benimle de paylaş lütfen :)

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

Bumerang - Yazarkafe
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...