İşe 05:30 da gidip 15:00 de çıkmam en çok sevgilime yaradı, şöyle ki eve gelip yatmak yerine çeşit çeşit yemekler hazırlayıp giyinip süslenip o şekil karşılıyorum O'nu. Bugün ayva günüydü, ne zamandır canı çekiyor. O nu kıracağıma kafamı kırarım daha iyi. Hemen giriştim işe; Ayva Tatlısı, Ayva kompostosu, fırında tavuk ve enfes lezzetli bir bulgur pilavı menüsü çıkardım ortaya. Bunun yanında 3 makina çamaşır da yıkadım desem :)
Ayva tatlısını yarın yazacağım çünkü daha süsleyip yemeğe fırsat olmadı, o yüzden bu akşamlık komposto ile idare edin diyelim ve tarifimize geçelim;
Malzemeler
2 orta büyüklükte ayva
6 Su bardağı su
2 Su bardağı şeker
2 Karanfil
Yapılışı
-Geniş bir kaba su dolduralım, kestikçe içine atacağız kararmasın diye.
-Ayvalarımızın çekirdekli göbeğini tatlı kaşığı yardımıyla güzelce çıkaralım ve kaldıysa sert kısımlarını sıyıralım
-Küçük küp küp doğrayalım, çok zamanınızı almasın istiyorsanız şeklini büyükte tutabilirsiniz. Kesince direkt suya atalım.
-Tenceremize 6 su bardağı suyu ve karanfilleri koyalım, üzerine kestiğimiz ayvaları fazla suyundan arındırıp tenceremize ekleyelim (birkaç ayva çekirdeği de eklemeyi ihmal etmeyin suyuna ki rengi hoş olsun)
-Kaynayana kadar orta ateşte daha sonra ise kısık ateşte ayvalar yumuşayana kadar pişirelim.
-Yumuşadıktan sonra şekerini koyup (bir iki defa karıştırıp mutlaka suyundan tadın ayvadan ayvaya şeker oranı değişebilir) 10 dakika daha kaynatalım.
Mis gibi vitaminli ayva kompostomuz soğuyunca servise hazır, Afiyet olsun...
Not:
Ayva Kalp, akciğer,boğaz,mide,göz,bağırsak ve ağız hastalıklarının tedavisinde faydalıymış. Sevgilim her komposto içişinde dudaklarına da sürüyor, küçükken annesi yaptırırmış ve dudaklarındaki yaralar hemencecik geçermiş ! aklınızda bulunsun...
İçimi öyle hafif ki; hele benimki sert ayvayı yemekten korkanlara göre tam da:€) hazmı kolaylaştırıyor ve de ağızda ve dudaklarda güzel bir yumuşak tat bırakıyor
YanıtlaSil