Ciğerin her türlüsüne bayılırım daha doğrusu sakatat a diyelim biz ona . Her bayramda aile geleneği olarak sabah kahvaltısında toplanıp mutlaka ciğer yeriz. Bu zamana kadar yediğim hep anne usulü idi, yani yıka tavaya koy suyunu çekince yağını ve tuzunu ekle, kızart. Fakat iş başa düşünce en sevdiğim halini bol bol yapmaya başladım, şöyle ki; yumuşacık, tam tadında, ince ...
Bu lezzet meşhur olan Edirne ciğeri tarifinde gizli, mutlaka denemelisiniz
Malzemeler
500 Gram dana ciğeri
2-3 Su bardağı un
Tuz
Kızartmak için çiçek yağı
Yapılışı
-Gördüğünüz gibi malzemesi çok az, püf noktası ciğerin zarı ve tüm sinirlerinin alınması , ardından küçük ve ince yaprak yaprak kesilmesi. Kendiniz de yapabilirsiniz ama ben alırken kasaba temizletip, kestiriyorum
-Güzelce yıkıyoruz ve süzgeçe koyup buzdolabında bekletiyoruz. (kanı soğukta daha rahat temizlenecek)
-Buzdolabından çıkarıp tuzluyoruz ve yine süzgeçe koyuyoruz, o kadar yıkadığınız ciğerden tekrar bu kadar kan aktığını görünce şaşıracaksınız :)
-İyice süzülünce ciğerleri bolca una bulayıp silkeleyerek, kızdırdığımız yağın içine atıyoruz.
-En önemli kısmına geldik, ciğerler yağda tam 2 dakika kalmalı, fazla kalırsa sertleşir, az kalırsa da pişmez. (Ben mutfak saatini kuruyorum her defasında) Pişmedi sanmayın kesinlikle en lezzetli kıvamda pişiyor.
Havlu kağıt serdiğiniz servis tabağına koyup fazla yağını alarak afiyetle yiyebilirsiniz.
Sıcak olarak servis yapın, yanında kimyon, kekik ve kırmızı biber ile tatlandırabilirsiniz.
Keyifli sofralar dilerim...
Ellerine sağlık bitanem, çok lezizdi insanın kedi olası geliyor:€) mutlaka denemelisiniz özellikle böyle yaprak şeklinde kesilince tadı daha bir güzel oluyor, afiyet olsun..!
YanıtlaSilAfiyet olsun ilham kaynağım benim
YanıtlaSil