22 Ocak 2013 Salı

AYVA TATLISI, BOYASIZ KATKISIZ AYVA TATLISI, KIRMIZI AYVA, EKMEK AYVASI, KAYMAKLI AYVA TATLISI, CEVİZLİ , HİNDİSTAN CEVİZLİ, KAYMAKLI, ÇUBUK TARÇIN, HAFİF VE SÜPER LEZZETLİ AYVA TATLISI

Şimdi size hazırlaması çok kolay fakat pişmesi bayağı uzun süren, hafif ve diğer tatlılara oranla daha doğal bir tarif vermek istiyorum.
Sevgilimin alışkanlıklarından kolay kolay vazgeçmeyeceğini daha önceki yazılarımda belirtmiştim, bu yüzden istediği tarifleri pişirirken fazlaca adrenalin salgılıyorum, anneannem süper yapardı, annem boyasız da bu tatlının rengini tuttururdu...vs gibi  kriterlere karşı yemek pişirmek tahmin edersiniz ki pek de rahat olmuyor.

AYVA TATLISI, BOYASIZ KATKISIZ AYVA TATLISI, KIRMIZI AYVA, EKMEK AYVASI, KAYMAKLI AYVA TATLISI, CEVİZLİ , HİNDİSTAN CEVİZLİ, KAYMAKLI, ÇUBUK TARÇIN, HAFİF VE SÜPER LEZZETLİ AYVA TATLISI

Bu kadar usta aşçının arasında ya benimki çirkin olursa diye sevgilim tadına bakana kadar kalbim pır pır... Sanki müfettiş karşısına çıkacağım, sanırım özenerek yaptığımdan olsa gerek, ne mutlu ki bana daha 10 üzerinden 9 bile almışlığım yok :)

Neyse biraz daha laf kalabalığı edersem bu tatlı tarifinden çok, ağlama duvarına benzeyecek sanırım. 

O zaman boyasız, rengini almış ve hafif bir Ayva tatlısı için hazırlıklar tamamlansın; 

Malzemeler
2 Büyük boy ayva (Ekşi olmamasına dikkat edin, şeker oranı az gelebilir)
2,5 Su bardağı toz şeker
1,5 Su bardağı su
1 Adet çubuk tarçın
2 Adet karanfil

Süslemek için ;
Kaymak, ceviz kırkları, hindistan cevizi, istenirse dondurma

Yapılışı
Öncelikle şunu belirtmek isterim ki ayvayı yıkadıktan sonra çürük bozuk yerleri hariç hiçbir yerini atmıyoruz, pişirirken kabuklarını tencerenin altına ayvaların dibi tutmasın diye , çekirdeklerini renk versin diye ve göbeklerini de lezzet versin diye tencereye koyacağız.
AYVA TATLISI, BOYASIZ KATKISIZ AYVA TATLISI, KIRMIZI AYVA, EKMEK AYVASI, KAYMAKLI AYVA TATLISI, CEVİZLİ , HİNDİSTAN CEVİZLİ, KAYMAKLI, ÇUBUK TARÇIN, HAFİF VE SÜPER LEZZETLİ AYVA TATLISI
AYVA TATLISI, BOYASIZ KATKISIZ AYVA TATLISI, KIRMIZI AYVA, EKMEK AYVASI, KAYMAKLI AYVA TATLISI, CEVİZLİ , HİNDİSTAN CEVİZLİ, KAYMAKLI, ÇUBUK TARÇIN, HAFİF VE SÜPER LEZZETLİ AYVA TATLISI- Ayvaları soyduktan sonra uzunlamasına ikiye bölüp, bir tatlı kaşığı yardımıyla göbeklerini çıkarıyoruz ve hooop kenarda hazır bekleyen suyun içine atıyoruz ki kararmasın (tatlı kaşığı ile dibini güzelce kazıyın ki göbeğinde sert yeri kalmasın)

AYVA TATLISI, BOYASIZ KATKISIZ AYVA TATLISI, KIRMIZI AYVA, EKMEK AYVASI, KAYMAKLI AYVA TATLISI, CEVİZLİ , HİNDİSTAN CEVİZLİ, KAYMAKLI, ÇUBUK TARÇIN, HAFİF VE SÜPER LEZZETLİ AYVA TATLISI- Geniş ve derince bir tencere bulup altına ayva kabuklarını sıralıyoruz, soyulmuş ve temizlenmiş ayvalarımızı da yerleştirdikten sonra, boş kalan yerlere göbekleri, çekirdekleri ve çubuk tarçını koyuyoruz.

- Tencerenin kenarından 1,5 Su bardağı suyumuzu ekleyip orta ateşte kaynamaya bırakalım. 
AYVA TATLISI, BOYASIZ KATKISIZ AYVA TATLISI, KIRMIZI AYVA, EKMEK AYVASI, KAYMAKLI AYVA TATLISI, CEVİZLİ , HİNDİSTAN CEVİZLİ, KAYMAKLI, ÇUBUK TARÇIN, HAFİF VE SÜPER LEZZETLİ AYVA TATLISI
- Suyu kaynamaya başlar başlamaz şekerimizi özellikle ayvaların üstüne gelecek şekilde tenceremize eşit olarak dökelim ve kapağını kapatıp en küçük ve en kısık ateşte pişmeye bırakalım.
- Benim ayvalar yaklaşık 2 saatte rengini alarak pişti, siz de 1 saat 45 dakikadan sonra dikkatli olun aynı zamanlarda pişecektir.
- Arada kapağını açıp suyundan ayvaların üstüne dökün ki hem parlak hem de her yeri aynı oranda lezzetli olsun.
Ben hiç alt üst yapmıyorum, zaten bu kadar saatte üstünün pişmemesi mümkün değil, suyunun da kıvamı hafif peltemsi ve güzel oluyor . 
Piştikten sonra dağılmasın diye dikkatli şekilde bir borcama alarak üzerine hafif suyundan döküp soğumaya bırakıyoruz.

Soğuyup rengi daha da kızarınca servis tabağına alıp ister kaymak (ki bu tatlının sevgilisiymiş kendileri) ister dondurma veya cevizle süsleyebilirsiniz tamamen sizin zevkinize kalmış.

Afiyet olsun...

    Tagged: , , ,

    5 yorum:

    1. Süpeeeeeer tek kelimeyle mükemmeldi, bitmesin diye az az yedim;€) hele ki üzerinde kaymakla enerji deposu oluyor.bir o kadar da hafif bir tatlı.deneyin mutlaka lezzetinden vazgeçemeyeceksiniz. Boyasız ve doğal haliyle kırmızı olması iştahınızı kabartacak.

      YanıtlaSil
    2. İstanbul'daki annemden öğrendim sırrını, elbet güzel olacak...

      YanıtlaSil
    3. Annem de yediğinde çok beğenecek eminim ki:€) kendimi çok uyanık buldum, bir kere daha yemeyi garantiledim böylelikle:))))

      YanıtlaSil
    4. Sen iste ben sana her gün bile yaparım

      YanıtlaSil
    5. Hımmmm çok teşekkürler ama daha sırada baklava açmak filan da olduğuna göre sırayla yaparsın diye düşünüyorum:€€)))

      YanıtlaSil

    Beğendin mi? Fikrini benimle de paylaş lütfen :)

    Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

    Bumerang - Yazarkafe
    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...