OTLU BÖREK
Böreğin her türlüsüne bayılırım özellikle de kolay ve lezzetli olanlarına ...
Annem çok otçul bir insan olduğundan (eskiden biz koyun muyuz sürekli ot yiyoruz diye az söylenmedim kendisine) genelde börekler etli yapılmaz bizde. Şanslıyım ki sevgilim ve İstanbuldaki annem etli börek konusunda süperler. Tam dengeli bir aile olduk sanırım biz.
Dövme etli ve kıymalı börek tariflerini de siteme ekleyeceğim en kısa zamanda, böyle güzel lezzetlerden de mahrum kalmayalım diye. Ama şimdi ıspanaklı börek zamanı;
Malzemeler
5 Yufka
1/2 Kg Ispanak
1 Sap pırasa (uzun olanlarından)
Kimyon, Karabiber, Kırmızı Pul Biber
250 Gram Lor ya da beyaz peynir
Tuz
Üzerine sürmek için sos
1 Su bardağı Yoğurt
1 Çay bardağı zeytin yağı (üzerine sürmek için)
1 Adet yumurta
Tuz
Yapılışı
- Ispanağı ve pırasayı minik minik doğruyoruz, içine lorunu (ya da ufalanmış beyaz peynir) koyup, tuz ve baharatlarını damak tadımıza göre ekleyerek, karıştırıyoruz.
- Yufkaları tezgahımızın üzerine açıp 8 eşit parçaya bölüyoruz. (Sigara böreği saracak gibi)
- Yufkaların üzerine hafifçe zeytinyağı gezdiriyoruz, ama çok az olacak ( Daha lezzetli olsun diye şart.)
- Her bir dilimin geniş tarafına hazırladığımız içten biraz koyarak sigara böreği gibi sarıyoruz ve kendi etrafında dolayıp gül şeklini veriyoruz.
- Bu arada ayrı bir kapta sosluk malzemeleri güzelce karıştırıyoruz.
- Yağlanmış tepsiye gül böreklerimizi dip dibe yerleştirip üzerine hazırladığımız karışımı güzelce sürüyoruz.
- Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirdik mi tamamdır. (Annemin börekleri 30-35 dakikada pişti)
PAZILI BÖREK YAPMAK İÇİN;
1 demet (sanırım yaklaşık 700-750 Gram) Pazı 'nın sert damarlarını temizleyip ıspanak yerine koyarsanız, ufacık bir değişiklikle bu defa da pazılı böreğiniz olacak. Bu böreğinde tadına doyamayacaksınız.
Afiyet olsun...
Böreğin her türlüsüne bayılırım özellikle de kolay ve lezzetli olanlarına ...
Annem çok otçul bir insan olduğundan (eskiden biz koyun muyuz sürekli ot yiyoruz diye az söylenmedim kendisine) genelde börekler etli yapılmaz bizde. Şanslıyım ki sevgilim ve İstanbuldaki annem etli börek konusunda süperler. Tam dengeli bir aile olduk sanırım biz.
Dövme etli ve kıymalı börek tariflerini de siteme ekleyeceğim en kısa zamanda, böyle güzel lezzetlerden de mahrum kalmayalım diye. Ama şimdi ıspanaklı börek zamanı;
Malzemeler
5 Yufka
1/2 Kg Ispanak
1 Sap pırasa (uzun olanlarından)
Kimyon, Karabiber, Kırmızı Pul Biber
250 Gram Lor ya da beyaz peynir
Tuz
Üzerine sürmek için sos
1 Su bardağı Yoğurt
1 Çay bardağı zeytin yağı (üzerine sürmek için)
1 Adet yumurta
Tuz
Yapılışı
- Ispanağı ve pırasayı minik minik doğruyoruz, içine lorunu (ya da ufalanmış beyaz peynir) koyup, tuz ve baharatlarını damak tadımıza göre ekleyerek, karıştırıyoruz.
- Yufkaları tezgahımızın üzerine açıp 8 eşit parçaya bölüyoruz. (Sigara böreği saracak gibi)
- Yufkaların üzerine hafifçe zeytinyağı gezdiriyoruz, ama çok az olacak ( Daha lezzetli olsun diye şart.)
- Her bir dilimin geniş tarafına hazırladığımız içten biraz koyarak sigara böreği gibi sarıyoruz ve kendi etrafında dolayıp gül şeklini veriyoruz.
- Bu arada ayrı bir kapta sosluk malzemeleri güzelce karıştırıyoruz.
- Yağlanmış tepsiye gül böreklerimizi dip dibe yerleştirip üzerine hazırladığımız karışımı güzelce sürüyoruz.
- Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirdik mi tamamdır. (Annemin börekleri 30-35 dakikada pişti)
PAZILI BÖREK YAPMAK İÇİN;
1 demet (sanırım yaklaşık 700-750 Gram) Pazı 'nın sert damarlarını temizleyip ıspanak yerine koyarsanız, ufacık bir değişiklikle bu defa da pazılı böreğiniz olacak. Bu böreğinde tadına doyamayacaksınız.
Afiyet olsun...
Hem ıspanaklısını ve hem de özellikle pazılı peynirlisini çok beğendim. Hiç tereddüt etmeyin hemen deneyin tadına doyamayacaksınız hem de soğukken harika oluyorlar
YanıtlaSilÖzlem mutlu :)
YanıtlaSilhamarat arkadasim harikalar yaratiyor
YanıtlaSilCanim tesekkur ederim
Sil